Tag archive

Eduardo Galeano

Poezi nga EDUARDO GALEANO

Poezi nga EDUARDO GALEANO   Nga minjtë, mësuam të bëjmë tunele. Nga kastorët mësuam të bëjmë diga. Nga zogjtë mësuam të bëjmë shtëpi. Nga merimangat mësuam të thurim. Nga trungu që rrokullisej poshtë kodrës, mësuam të bëjmë rrotën. Nga trungu që lundronte larg, mësuam të bëjmë anijen. Nga era mësuam të bëjmë velën. Po kush… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

TË VARFRIT-EDUARDO GALEANO

TË VARFRIT-EDUARDO GALEANO   Ekspertët, varfologët, i studiojnë dhe na japin të dhëna të përditësuara. Çfarë nuk hanë, ku nuk punojnë, sa janë, sa nuk peshojnë, sa nuk janë të gjatë, çfarë nuk kanë, çfarë nuk mendojnë, çfarë nuk votojnë, në çfarë nuk besojnë. Na ngelet të dimë vetëm përse të varfrit janë të varfër,… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

VAKI E ÇUDITSHME-EDUARDO GALEANO

EDUARDO GALEANO Të jetosh dhe të vdesësh është një fakt, kundër të cilit askush nuk del, as Donja Asuncion Gutierrez, prandaj ajo, pasi jetoi një shekull të gjatë, vdiq. Të afërmit dhe fqinjët, pasi e qanë në shtëpinë e saj në Managua, ikën dhe shkuan në një dasmë. Siç shihet, brenda një kohe të shkurtër… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

TË VARFËR-EDUARDO GALEANO

TË VARFËR-EDUARDO GALEANO   (Montevideo, 1940 – 2015)   Të varfër, të varfër të vërtetë janë ata që nuk kanë kohë për të humbur kohë. Të varfër, të varfër të vërtetë janë ata që nuk kanë heshtje dhe nuk e blejnë dot atë. Të varfër, të varfër të vërtetë janë ata që kanë këmbë, por… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

SISTEMI/1-EDUARDO GALEANO

SISTEMI/1-EDUARDO GALEANO   Funksionarët nuk funksionojnë. Politikanët flasin, por nuk thonë gjë. Votuesit votojnë, por nuk zgjedhin. Në shkolla mësohet për të mos ditur. Gjyqtarët dënojnë viktimat. Ushtarakët luftojnë kundër bashkatdhetarëve të tyre. Policia nuk lufton krimet, sepse është e angazhuar për t’i bërë ato. Falimentimi po shoqërizohet, fitimi po privatizohet. Më e lirë është… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

NATA E KËRSHËNDELLAVE-EDUARDO GALEANO

EDUARDO GALEANO Montevideo, 1940 – 2015   Fernando Silva drejton spitalin e fëmijëve në Managua. Në prag të Kërshëndellave qëndroi në spital deri vonë. Ndërkohë që Fernandoja vendosi të shkonte në shtëpi po dëgjoheshin të shtënat e fishekzjarrëve dhe qielli po ndriçohej me xixëllimat e tyre. Në shtëpi e prisnin për të festuar së bashku.… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Letërsi

FËMIJËT NË SHOQËRINË TONË-EDUARDO GALEANO

EDUARDO GALEANO Çdo ditë, fëmijëve u mohohet e drejta të jenë fëmijë. Faktet, se institucionet tallen me këtë të drejtë, duken qartë te mësimet që u japin fëmijëve në jetën e përditshme. Fëmijët e pasur trajtohen si të ishin pará, duke u mësuar të sillen si pará. Ndërsa fëmijët e të varfërve trajtohen si mbeturina… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

DASHURIA ËSHTË NJË SËMUNDJE-Eduardo Galeano

EDUARDO GALEANO Montevideo 1940 – 2015 Dashuria është një sëmundje nga më të rrezikshmet dhe më ngjitëset. Ne të sëmurëve nga dashuria, na dallon kushdo. Sy, thellësisht të mavijosur, kallëzojnë se kurrë nuk flemë, të pagjumë natë pas nate prej përqafimeve ose prej mungesës së tyre, vuajmë prej ethesh dërrmuese dhe ndiejmë një nevojë të… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

EDUARDO GALEANO PËR FRIKËN

EDUARDO GALEANO  FRIKA Një mëngjes, indianët na dhuruan një lepur. E çuam në shtëpi, të mbyllur në një kafaz. Aty nga dreka, ia hapa derën e kafazit. Në mbrëmje u ktheva dhe e gjeta siç e kisha lënë: brenda në kafaz, me trupin ngjitur te shufrat e hekurta, lepuri dridhej nga frika e lirisë. FRIKA… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

NATA-EDUARDO GALEANO

NATA-EDUARDO GALEANO (Montevideo, 1940 – 2015)   Nuk më zë gjumi. Një femër më ka ngecur kryq mes qepallave. Po të mundja do t’i thosha të ikte; por një femër më ka ngecur kryq mu në grykë.   Zonjë, M’i shqyej rrobat dhe ndërdymjet. Më zhvish, më shndërdy.   Mua më zë gjumi në buzë… Keep Reading

Go to Top