Tirana Review

Efekti Houellebecq-Arlinda Guma

Arlinda Guma “Vështirësia qëndron në faktin se nuk mjafton të jetosh sipas rregullit. Në të vërtetë, ju ia arrini (nganjëherë gati në çastin e fundit, por në tërësi ia dilni) të jetoni sipas rregullit. Taksat i keni paguar në kohë. Faturat gjithashtu. Ju nuk lëvizni kurrë pa kartën e identitetit (dhe xhepin e vogël special… … Keep Reading

Tirana Review

Frederik Rreshpja – ky antikonformist galant!-Arlinda Guma

Arlinda Guma Pak-kush e di se më 17 shkurt ishte përvjetori i vdekjes së poetit Frederik Rreshpja. Midis debateve ezauruese mbi Shën Valentinin komercial, statusit të tiranasit aristokratiko-autentik dhe stërshfaqjeve bajate të politikanëve nëpër ekrane, nuk u gjend askund, as edhe një cep i vogël e i parëndësishëm disasekondash, ku të përmendej emri i tij.… … Keep Reading

Tirana Review

Diktaturat jetёgjatёsohen nga njerёzit pa humor

Arlinda Guma Romanin “Tre vetë në një barkë“ (Pa përmendur qenin), e kam kërkuar në çdo librari. Përgjigjia ishte e njëjtë: -Nuk e kemi! (Qenka e shkruar që unë të flas për libra që nuk gjenden në asnjë librari.) Pastaj erdhi një dite e zakonshme dhe e gjeta te njё bukinist nё rrugёn e Elbasanit.… … Keep Reading

Belletristë

Një letër ankese e Bukowski-t për censurën

Në vitin 1985 pati një ankesë nga një lexues lokal, stafi i Bibliotekës Publike në Nijmegen vendosi ta heqë librin e Charles Bukowski-t, “Tales of Ordinary Madness”, prej rafteve të tyre, duke e deklaruar atë si “shumë sadist, vende-vende fashist dhe diskriminues ndaj grupeve të caktuara (përfshirë homoseksualët ).” Në javët vijuese, një gazetar lokal… … Keep Reading

Pikturë

“Fytyra e luftës”-Piktura që shenjoi një epokë

Kjo është një foto e piktorit Salvador Dali, ndërsa është duke punuar me një prej kryeveprave të tij. Ajo titullohet “Fytyra e luftës”. Dali e realizoi këtë pikturë gjatë qëndrimit në Kalifoni, në vitin 1940. Ёshtë fytyra e tmerrshme e luftës, janë sytë e saj mbushur plot me vdekje. Kjo fytyrë është më shumë remenishencë… … Keep Reading

Muzikë

Leonard Cohen mbi origjinën e këngës “Boogie Street”

Është një imazh që të ndjell mashtrimin; “Bulevardi i iluzioneve të humbura”, një imazh i jetës së përditshme, me tundimet dhe deluzionet e tij . Në të vërtetë ekziston një “Boogie Street” në Singapor. Një rrugë shumë tërheqëse, ku mund të gjesh disqe të piratuara. Mbaj mend që kam qenë atje pas një turneu në… … Keep Reading

1 126 127 128
Go to Top