Tag archive

Paul Valéry

KONFERENCAT E MIA-Paul Valéry

Paul Valéry Gjatë këtyre viteve të fundit, kam mbajtur konferenca në vendet këtu rrotull Francës. Kam marrë prej tyre përshtypje shumë të ndryshme, të gjitha të këndshme. S’ka gjë më interesante se të kalosh nga njëri vend në tjetrin, domethënë, për sa më përket, nga një grup shkrimtarësh e artistësh në një tjetër, nga një… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Esé

TE MUSSOLINI-Paul Valéry

Paul Valéry Në Romë, Kryetari i Këshillit shprehu dëshirën të më takonte. E gjeta në zyrën e tij të madhe në Pallatin Chigi. Z. Mussolini qëndronte në një tryezë të vendosur në njërin nga këndet e sallës. Erdhi drejt meje gjithë dashamirësi dhe biseda jonë u zhvillua kryesisht rreth letërsisë. M’u duk se i tërhoqa… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Letërsi

Thënie nga Paul Valéry

Paul Valéry Nuk ka parti që të mos jetë tërbuar kundër atdheut. * * * Nuk duhet të hezitosh së bëri atë që të shkëput nga vetja gjysmën e përkrahësve dhe që trefishon dashurinë e pjesës tjetër. * * * Çdo politikë bazohet mbi indiferencën e shumicës së të interesuarve, pa të cilën nuk ka… Keep Reading

Letërsi

Kujtime letrare-Paul Valéry

Paul Valéry Më ndodh shpesh kur gjendem, ashtu si sot, në një vend publik, në një sallë shfaqjesh a koncerti, ku janë dyndur një mori fytyrash, janë mbledhur një mori ekzistencash, më ndodh të mendoj për gjithë kujtimet e një kuvendi të tillë, për atë që do mund të dalë nga rrëfime të mrekullueshme. Përfytyroni… Keep Reading

Letërsi

Kriza shpirtërore/Paul Valéry

E shkruar në vitin 1919 për revistën londineze Athenaeum, kjo ese vazhdon të tingëllojë aktuale. KRIZA SHPIRTËRORE LETRA E PARË Edhe ne, qytetërimet, e dimë tashmë që jemi të vdekshëm. Kemi dëgjuar të flitet për botë të zhdukura krejtësisht, për perandori të fundosura, me krejt njerëzit dhe mjetet e tyre, të zhytura në fundin e pashkelshëm… Keep Reading

Letërsi

Amerika, projeksion i mendjes evropiane/Paul Valéry

Paul Valéry […] Nëse bota moderne nuk duhet të arrijë deri në një rrënim universal e të pandreqshëm të të gjitha vlerave të krijuara nga shekuj të tërë kuturisjesh dhe eksperimentesh të të gjitha llojeve, dhe nëse (pas nuk di ç’trazimesh e tallandish) ajo duhet të arrijë njëfarë ekuilibri politik, kulturor dhe ekonomik, duhet parë… Keep Reading

Letërsi

Paul Valéry/Ligjëratë në Pen Club

I konsideroj Greqinë dhe Romën si kombe thjesht pak më tepër larg nesh se të tjerët. Homeri është vetëm disa miliona kilometra larg prej këtej. Le ta falim, nga ky shkak, që nuk ndodhet sonte mes nesh. Paul Valéry/Ligjëratë në Pen Club … Nuk kisha asnjë dijeni, deri para pak ditësh, për ekzistencën e Pen Klubit.… Keep Reading

Go to Top