Tag archive

Flurans Ilia

Si këndvështrohen personazhet femërorë në letërsinë botërore dhe në atë shqiptare/Flurans Ilia

Revista defekt-teknik u drejtoi një pyetje, shkrimtarëve dhe joshkrimtarëve, mbi mënyrën sesi këndvështrohen personazhet femërorë në letërsinë botërore dhe në atë shqiptare.Përgjigjia e radhës erdhi prej shkrimtarit Flurans Ilia. Arlinda Guma: Mendoni se në letërsinë botërore, përfshi edhe në atë shqiptare, personazhet femërorë duke u këndvështruar së shumti nga shkrimtarët burra, kanë një boshllëk të… Keep Reading

Esé

Truri/Flurans Ilia

Flurans Ilia Ka një problem me trurin që të funksionojë si duhet. Truri nuk dëmtohet nga asgjë tjetër veç mungesës së higjienës dhe oksigjenit. Nuk mundet të lesh në trurin tënd mbeturina toksike, hiqe nga mendja. Nuk mund të hedhësh plehra në trurin tënd siç i hedh qeset plastike nga ballkoni dëng mbi trotuar dhe… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Fortesa e ëndrrave-Flurans Ilia

Flurans Ilia Ka rënë një vesë shi dhe i ka lagur muret. Halat e pishave buzë fortesës janë shndërruar në një qilim magjik që mbulon tokën e ashpër rreth e qark saj. Boçe të panumërta prej pishe shfaqen përmes sythit dhe syrit vëzhgues të rojës së natës. I ulur mbi bedena ai ndez një cigare… Keep Reading

Letërsi/Pse shkruaj?

Pse shkruaj?/Flurans Ilia

Pse shkruani? Revista defekt-teknik ua drejtoi këtë pyetje disa shkrimtarëve dhe poetëve shqiptarë, brenda dhe jashtë vendit. Përgjigjia e radhës erdhi nga shkrimtari Flurans Ilia. Pse shkruaj?-Flurans Ilia Është një pyetje relativisht e vështirë për krijuesin. Nga më të vështirat. Njësoj si të pyesësh, përse shikojmë ëndrra? Nga burojnë ato? Ku shkojnë ëndrrat? Si janë sendërtuar… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Kuaj të bardhë si kreshtat e valëve-Flurans Ilia

Kuaj të bardhë si kreshtat e valëve-Flurans Ilia   Jam njëri prej tyre pa flatra me flegra në Adriatik as njëbrirësh as pegaso plaga përfund përpjekja nën magmë shkumë e bardhë det që dëshmon me shkulm tallazet e të gjitha kalërimeve nga një pelë e hajshme e hajnive Jam harta të cilën duhet të përshkoj… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Mbi detin që u flet baticave-Flurans Ilia

Mbi detin që u flet baticave-Flurans Ilia   poetët janë ca puthje në pritje si prita lumenjsh si trofta kundra rrjedhës shohin shpesh qiellin poetët dallojnë dalldinë e dihatjes tropikun e gjunjëzuar përkuljen e palmave lëvozhgën e fjalës nervin e djersitur frymëmarrjen e ishullit, të gjitha këto i ndijojnë ata si këmba që shkel hijen… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Çdo guralec-Leonard Cohen

Çdo guralec-Leonard Cohen Çdo guralec ëndërron vetveten Çdo gjethe ka një planimetri Dielli prej dëshirës është i drejtuar udhëtimit përpos në ndritshmëri Humbjet akoma nuk kanë vjelë bekimin paqësor të zemrës sime sepse ëndërroj aty ka shpresa ëndërroj aty ka ende shpëtimie Ia thashë këtë një të burgosuri i cili vrau njeriun që urrej Ia… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Poemat nuk na duan më-Leonard Cohen

Poemat nuk na duan më-Leonard Cohen Poemat nuk na duan më nuk duan të bëjnë dashni me ne nuk duan të jenë më poema Mos na mblidhni, ato thonë Nuk mundemi t’ju ndihmojmë Tashmë nuk ka më peshkim në rrjedhën e lumit madhor të Zemrës Na lini të qetë, thonë, po shndërrohemi në diçka krejt… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Mirësevini ndër rreshta – LEONARD COHEN

Mirësevini ndër rreshta – LEONARD COHEN Mirësevini ndër këto rreshta Aty lufta është e ndezur por do përpiqem t’ju rehatoj Bashkëbisedimin tim nuk është e thënë të ndiqni, ai është veç nervozizëm A nuk gatova dashuri me ju kur student ishim qysh në lindje? Shtëpia tashmë është ndryshe shumë shpejt fshati do të dorëzohet Por… Keep Reading

Go to Top