Category archive

Letërsi - page 44

Letërsi/Përkthim/Tharm

Hëna-Jose Luis Borges

Hëna-Jose Luis Borges Kaq shumë vetmi në atë monedhë ari. Hëna e netëve nuk është hëna që pa Adami i parë. Shekujt e gjatë të pagjumësisë njerëzore e kanë tejmbushur me vaje të moçme. Këqyre. Është pasqyra jote. Përktheu: Bajram Karabolli Keep Reading

Letërsi

Kronikat televizive të fundvitit-Ali Luca

Kronikat televizive të fundvitit-Ali Luca Kronikat televizive të fundvitit Radhisin ngjarjet e bujshme. Kalojnë mbi ekranë  Episode lufte, Krerë shtetesh të ngrirë nga protokolli Pas shpatullave presidenciale Si një hënë e qeshur në cep të malit, Fytyrat e grave të tyre Buda femërore kauçuku. Pasurojnë kronikën Kortezhe arrogante te vdekurish të famshëm Në të zeza… Keep Reading

Kinema/Letërsi

Për regjisorët e rinj-Alejandro Jodorowsky

Për regjisorët e rinj-Alejandro Jodorowsky   Duhet të jesh si një poet i ri.   Filmi yt duhet të jetë ashtu siç ti e mendon dhe ashtu siç ti do që ai të jetë. Mos mbani shënime për të ndryshuar këtë apo atë, nga një person apo një tjetër. Jo! – Filmi duhet të jetë… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Bertolt Brecht – Lavdi të nxënit

Bertolt Brecht – Lavdi të nxënit   “Mëso më të thjeshtën e gjërave! Ata, Të cilëve u ka ardh’ dita, S’janë kurrë tepër vonë! Mëso ABC-në; s’mjafton, vërtet, Megjithatë mësoje! Mos u pezmato! Fillo! Gjithçka duhet të dish! Ty të takon të jesh në krye.   Mëso, o njeri i bujtinës! Mëso, o njeri në… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Kam të vdekurit e mi-Yehuda Amichai

Kam të vdekurit e mi-Yehuda Amichai Kam të vdekurit e mi varrosur në ajër,  Kam nënë, që qan për mua, edhe pse jam ende gjallë. Unë ngjaj me tokën Që përleshet me kohën. Dikur drita e gjelbër ish e lumtur Pranë fytyrës tënde në kornizën e dritares. Tash vetëm n’ëndrra mund të dua ende fort.… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

SA PAK-MARIO BENEDETTI

SA PAK-MARIO BENEDETTI  (Montevideo, 1920 – 2009) Sa pak  është ajo që ti di ajo që di për mua ajo që sheh janë retë e mia janë heshtjet e mia janë gjestet e mia ajo që di për mua ajo që njeh është trishtimi i shtëpisë sime parë nga jashtë janë kanatat e trishtimit tim… Keep Reading

Letërsi/Përkthim

Një mbrëmje/Samuel Beckett

  Samuel Beckett Ai u gjet përtokë. Një rastësi. Nuk i mungonte askujt. Askush s’e kërkonte. E gjeti një plakë. Është e paqartë. Faktet janë kaq të vjetra. Ajo po endej në kërkim lulesh të egra. Vetëm të verdha. Duke pasur sy veçse për to ajo u pengua pas të shtririt. Ai prehej me fytyrën nga… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Teoria e të mbajturit distancë-Izet Sarajlić

Teoria e të mbajturit distancë-Izet Sarajlić   Teoria e të mbajturit distancë Është zbuluar nga shkrimtarët e “post-script”-it, Të cilët nuk duan të rrezikojnë diç. Për vete u përkas atyre Që besojnë se Te hënën duhet të flasësh mbi Të Hënën Sepse E Premtja mund të jetë tepër vonë. Është e vështirë, sigurisht, Të shkruash… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

ZEMRA E HUMBUR-EMILIA PARDO BAZÁN

EMILIA PARDO BAZÁN Një buzëmbrëmje, duke shëtitur rrugëve të qytetit, shikoj një objekt të kuq; ulem për ta parë më mirë: ishte një zemër e përgjakur, por me jetë. E mora plot kujdes. «Duhet t´i ketë humbur ndonjë gruaje», mendova, duke vrojtuar pastërtinë dhe delikatesën e atij organi të dashur, që, me ta prekur me… Keep Reading

1 42 43 44 45 46 63
Go to Top