Tag archive

Ernest Hemingway

𝗠𝗼𝗻𝘁𝗽𝗮𝗿𝗻𝗮𝘀𝘀𝗲-𝗘𝗿𝗻𝗲𝘀𝘁 𝗛𝗲𝗺𝗶𝗻𝗴𝘄𝗮𝘆

𝗠𝗼𝗻𝘁𝗽𝗮𝗿𝗻𝗮𝘀𝘀𝗲-𝗘𝗿𝗻𝗲𝘀𝘁 𝗛𝗲𝗺𝗶𝗻𝗴𝘄𝗮𝘆   Nuk gjen kurrë vetëvrasës në çerekun e të njohurve të dikujt Asnjë vetëvrasës që t’ia ketë dalë. Një djalosh kinez vret veten dhe vdes. (ata vazhdojnë t’ia shpien postën tek rafti i letrave në Dôme*) Një djalosh norvegjez vret veten dhe vdes. (kurrkush s’di se ku shkoi djaloshi tjetër norvegjez) Ata gjejnë… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Mace nën shi-Ernest Hemingway

Ernest Hemingway Vetëm dy amerikanë ishin ndalur në atë hotel. Nuk njihnin askënd prej atyre që hasnin shkallëve ndërsa hynin e dilnin prej dhome. Dhomën e kishin në katin e dytë me pamje nga deti. Pamja përfshinte gjithashtu kopshtin publik dhe përmendoren e luftës. Në kopshtin publik kishte palma të mëdha dhe stola jeshilë. Në… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Letërsi

Il Duce dhe Papa Hemingway

E kam njohur Musolinin. Askush s’e pëlqente atëherë. As mua s’më pëlqente. Ishte personazh i keq. – Ernest Hemingway – Ata të gjithë bënë paqe: Çfarë është paqja? – 1923. Jennifer Theriault Ernest Hemingway dhe Benito Mussolini kishin disa gjëra të përbashkëta. Të dy u plagosën në mbrojtje të Italisë gjatë Luftës së Parë Botërore; Musolini… Keep Reading

Letërsi/Tharm

𝑺𝒉𝒂𝒌𝒆𝒔𝒑𝒆𝒂𝒓𝒆 𝒂𝒏𝒅 𝑪𝒐𝒎𝒑𝒂𝒏𝒚-𝑬𝒓𝒏𝒆𝒔𝒕 𝑯𝒆𝒎𝒊𝒏𝒈𝒘𝒂𝒚

𝑬𝒓𝒏𝒆𝒔𝒕 𝑯𝒆𝒎𝒊𝒏𝒈𝒘𝒂𝒚 Asokohe nuk kisha aq të holla sa për t’i shpenzuar në libra. Zgjidhjen e kisha gjetur tek një bibliotekë që t’i huazonte, e cila punonte njëkohësisht si librari dhe quhej “Shakespeare and Company”. Ishte në pronësi të Silvia Beiç dhe ndodhej në adresën nr. 12 të rue de l’Odeon. Në atë rrugë të… Keep Reading

Letërsi/Në kohërat e kolerës

Ernest Hemingway dhe Afrika

U rrëzua me aeroplan në ujëvarë, u dogj në zjarr, u plagos rëndë. Aksidentet e njëpasnjëshme të shkrimtarit Ernest Hemingway gjatë safarit në Afrikë, në luftë me kohën që po ikte. Në vitin 1954, Ernest Hemingway kishte fituar tashmë famë ndërkombëtare si shkrimtar. Në moshën 55-vjeçare, pavarësisht lexueshmërisë dhe suksesit, ishte i pasigurt. Donte të… Keep Reading

Letërsi

Fjalimi i shkrimtarit Ernest Hemingway me rastin e marrjes së Çmimit Nobel

Ernest Hemingway Duke mos e pasur dhuntinë e shkrimit të ligjëratave dhe pa e zotëruar oratorinë apo ndonjë lëmë të retorikës, dëshiroj të shpreh falënderimin tim për administruesit e bujarisë së Alfred Nobel-it për këtë Çmim. Askush prej shkrimtarëve, të cilët e dinë se shumë prej shkrimtarëve të mëdhenj nuk e kanë marrë këtë Çmim,… Keep Reading

Go to Top