“Fytyra e luftës”-Piktura që shenjoi një epokë

in Pikturë by

Kjo është një foto e piktorit Salvador Dali, ndërsa është duke punuar me një prej kryeveprave të tij.

Ajo titullohet “Fytyra e luftës”.

Dali e realizoi këtë pikturë gjatë qëndrimit në Kalifoni, në vitin 1940.

Ёshtë fytyra e tmerrshme e luftës, janë sytë e saj mbushur plot me vdekje.

Kjo fytyrë është më shumë remenishencë e Luftës Civile në Spanjë, se sa e asaj të Luftës së Dytë Botërore, imazhet e tmerrshme të kësaj të fundit ende nuk kishin depërtuar mjaftueshëm sa për ta impresionuar Dalinë.

Në ditarin e tij, ai shkruante se dy motorët më energjikë që bënin të funksiononte trurin e tij të rafinuar prej artisti, qenë libido dhe frika prej vdekjes… dhe se asnjë minutë e vetme e jetës se tij nuk kalonte pa spektrin katolik, apostolik të vdekjes, i cili e shoqëronte edhe në çastet më pak të rëndësishme e kapriçoze të fantazisë së tij.

Piktori i famshëm surrealist i dha njerëzimit shumë kryevepra. “Fytyra e luftës” është njëra nga ato.

Ajo përcjell atmosferën traumatike të atij viti, dëshpërimin dhe mizerjen.

Nëpërmjet toneve të errëta, të frikshme, Salvador Dali sjell fytyrën e vërtetë, fytyrën e shëmtuar të luftës.

Kjo ishte mënyra e piktorit surrealist për të shprehur qëndrimin e tij ndaj saj.

Në këtë pikturë vuajtja e të gjithë njerëzimit është përcjellë nëpërmjet një fytyre të vdekur.

Kjo ishte një temë që e përfshinte emcionalisht Dalinë, i cili e ndiente dhimbjen dhe shkatërrimin e luftës, mendërisht dhe fizikisht.

Me “Fytyrën e luftës”, Dali i ka dërguar një mesazh botës nëpërmjet artit… I ka treguar marrëzinë e saj…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Latest from Pikturë

Go to Top