Tag archive

Wislawa Szymborska - page 2

Letërsi/Përkthim/Tharm

GËZIMI I TË SHKRUARIT-WISLAWA SZYMBORSKA

GËZIMI I TË SHKRUARIT-WISLAWA SZYMBORSKA   Pse kjo sorkadhe e shkruar u përket këtyre pyjeve të shkruar? Për një gllënjkë ujë nga një burim që pasqyron turirin e saj të butë? Pse e ngre kokën? Çfarë dëgjon? Mbështetur mbi katër këmbë të holla marrë hua nga e vërteta, ajo i ngre veshët nën gishtat e… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Kthimi në shtëpi-Wislawa Szymborska

Kthimi në shtëpi-Wislawa Szymborska   Ai u kthye në shtëpi. Nuk tha asgjë. Megjithëse, ishte e qartë se diçka kishte shkuar keq. U shtri, ashtu i veshur. Mbuloi kokën me batanije. Mblodhi gjunjët. Është gati dyzet vjeç, por jo në këtë çast. Ekziston ashtu siç dikur brenda barkut të nënës së tij, veshur me shtatë… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Leximet poetike-Wislawa Szymborska

Leximet poetike-Wislawa Szymborska   Të jesh boksier, apo të mos jesh fare aty. O Muzë, ku janë turmat tona të vrullshme që ngjishen e shtyhen? Gjithë-gjithë; dymbëdhjetë persona në dhomë; tetë karrige bosh erdhi koha ta fillojmë këtë çështjen kulturore. Gjysma hyri brenda se filloi të binte shi, pjesa tjetër janë kushërinj. O Muzë. Gratë e… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Ngushëllimi-Wislawa Szymborska

Ngushëllimi-Wislawa Szymborska   Darvini. Thonë se lexonte romane për t’u çlodhur, Por vetëm një lloj të caktuar: jo nga ata me fund të trishtë. Nëse do të dilte diçka e tillë, i inatosur ai do ta flakte librin në zjarr. E vërtetë apo jo, unë jam gati ta besoj. Kaq herë duke skanuar në mendjen… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Recensë për një poezi të pashkruar- Wislawa Szymborska

Arlinda Guma Kjo poezi e Wislawa Szymborska-s është një nga më të veçantat e saj. Kompozicioni; i përsosur. “Recensë e një poezie të pashkruar” ka një ndërtim njëheraz dyplanësh. Nga njëra anë lexuesi njihet me “narrativën” e poezisë dhe nga ana tjetër kemi përshtypjet e një kritiku letërsie skeptik, i cili bën të qartë mosaprovimin… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Asgjë për herë të dytë-Wislawa Szymborska

Asgjë për herë të dytë-Wislawa Szymborska   Asgjë nuk mund të ndodhë dy herë. Si pasojë, keqardhemi për faktin se ne mbërrijmë këtu në mënyrë të improvizuar dhe largohemi pa e patur shansin për t’u praktikuar. Edhe nëse nuk ka asnjë të pamend, nëse je nxënësi më i dobët i planetit, ti nuk mund ta… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Kampi i urisë në Jaslo-Wislawa Szymborska

Kampi i urisë në Jaslo-Wislawa Szymborska   Shkruaje. Shkruaj. Me bojë të zakonshme në letër të zakonshme: atyre nuk iu dhanë ushqim, ata të gjithë vdiqën nga uria. “Të gjithë. Sa? Është një livadh i madh. Sa bar për secilin?” Shkruaj: Nuk e di. Historia i numëron skeletet e saj në numra të rrumbullakosur. Një… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Urrejtja-Wislawa Szymborska 

Urrejtja-Wislawa Szymborska    Shikojeni sa efikase është ende, si e mban veten në formë urrejtja në shekullit tonë. Me sa lehtësi i kapërcen edhe pengesat më të larta. Sa shpejt turret, si na përndjek. Nuk është si ndjenjat e tjera. Më të vjetra e më të reja njëherësh. E vetme i gjeneron shkaqet që e… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Një ide-Wislawa Szymborska

Një ide-Wislawa Szymborska   Një ide u faneps tek unë për një rimë? Një poezi? Hëm, mirë – i them – rri aty ndërkohë, do ta bisedojmë. Më fol pak për veten. Dhe ajo më pëshpëriti disa fjalë në vesh. Ah, kështu qenka puna – i them unë – e ndjellë. Këto çështje më kanë… Keep Reading

1 2 3 4 7
Go to Top