Tag archive

Petraq Risto

E hëna blu-Petraq Risto

E hëna blu-Petraq Risto   Sot e hëna depresive është blu, Zhgënjimi, gjithashtu… Ti më gënjeve dje Sot e provova monedhën fallco Në sportelet e syve të tu.   E hëna depresive sot është blu.   Blu është mali përballë detit pa ngjyrë Sado i pjerrët mali: drejt e rrit çdo dru Këtu çdo njeri… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Mbulojeni pasqyrën… Petraq Risto

Mbulojeni pasqyrën… Petraq Risto   Ju thashë: pasi të mbyllni sytë e të vdekurës, mbulojeni pasqyrën e dhomës Atje ku i kanë mbetur shikimet dhe flakët e qirinjve diçka duan të vjedhin. Mbulojeni pasqyrën, mbase me këmishën e gjumit, rozën, që e deshte aq shumë Mbase me këmishën time të bardhë që kur vija nga… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

LORKA QAU PARA PUSHKATIMIT-Petraq Risto

LORKA QAU PARA PUSHKATIMIT-Petraq Risto   Spanja ngulte thonjtë në duar: zjarrin e gjakut lotët s’e shuajnë. Qau, si fëmijë qau, me zë qau. Bajonetat: brirët e demit të zi që Injacion vrau. Qau. Ushtarët fshinin faqet e nxehta te kondaku. Lorka kish njëmijë fëmijë me njëmijë nëna prej brumi qiellor. Qau. Hëna lart –… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Poezi nga Petraq Risto

Poezi nga Petraq Risto   * * * Flutura e sapolindur E di se do jetojë 1000 sekonda Dhe në këto një mijë vjet me pajën e pjalmit do të flejë mbi një lule…. Pastaj kur ti vijë vdekja në pajën e zjarrit me dinjitetin e një letre dashurie do digjet. Shtator, 2007 Keep Reading

Letërsi/Tharm

Në pazarin e luftës… Petraq Risto

Në pazarin e luftës… Petraq Risto   1. Në pazarin e luftës shiten gra, të shumtat – me perçe, të paktat – zbuluar Kalojnë ushtarët në paradë të gjejnë të bukurat… Nesër do jetë lufta finale e mbase nuk kthehen nga lufta… 2. Në pazarin e pasluftës shiten robër shtëpiaket për të ndihmuar…   Nëntor,… Keep Reading

Letërsi/Tharm

FRERI-Petraq Risto

FRERI-Petraq Risto   Kalin e plakur e vranë, pastaj ia hoqën frerin… “Ngatërruam radhë…”, tha njëri. Frerin e vjetër ia vunë një kali të ri E shtrydhi shpirtin i shkreti: lotë në sy. Nëpër rrugë, nëpër botë rendi e rendi. Veç frerit s’iu hoq shija e gjakut të tjetrit… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Lulja e natës-Petraq Risto

Lulja e natës-Petraq Risto   Lulja e natës hapi sytë në mëngjes: u verbova, më tha S’di si erdha këtu pa i pyetur rrënjët. Unë qesha Si të gjithë poetët që i pranojnë të pafajshmit. Mos qesh, më tha, nuk jam gaztor oborri Dhe dielli s’është mbreti im. Heshta. Nuk qesha. I fola për lulen… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Të verbrit në protestë-Petraq Risto

Të verbrit në protestë-Petraq Risto   Të verbër…  Errësira na ka mbledhur në një shesh për protestë të tjerëve u dukemi kuaj pak orë para vrasjes Do të na flas një i verbër tjetër Thonë Dritës do t’i bëjë ftesë: të paktën ta shohim në Parajsë. Nëse dhe në Parajsë do të jetë kështu: Qytete… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Ndeshim në udhë të shkuarën-Petraq Risto

Ndeshim në udhë të shkuarën-Petraq Risto    Shpesh ndodh të ndeshim në udhë të shkuarën Dashurinë e shkuar, miqësinë e shkuar, vizionin e shkuar Qëllon shpesh të ulim sytë, të psherëtijmë, të stepemi Dhe të shtypim zemrën – çelës elektrik që na ndezë gjithë dritat e Kujtesës Dhe ndaj së shkuarës të jepemi. Pse ruajmë… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Mbrujtje dashurie-Petraq Risto

Mbrujtje dashurie-Petraq Risto   Duke më grushtuar lehtë si amvisa brumin: kështu e shprehte gëzimin Pastaj i hapte grushtet e vegjël me bujën e petaleve Dhe unë qeshja e qeshja me zë. Dhe diçka e turbullut lëvizte brenda meje, mbase mjegulla e një parandjenje Trembesha se mos ikte para kohe. Dashuria ime e fshehtë, krijesë… Keep Reading

Go to Top