Tag archive

Bertold Brecht

Letërsi/Përkthim/Tharm

Në mur qe shkruar-Bertolt Brecht

Në mur qe shkruar-Bertolt Brecht   Në mur qe shkruar me shkumës ata duan luftë. Ai që e ka shkruar tashmë ka rënë.  Ai që rri sipër thotë: vemi drejt lavdisë. Ai që rri poshtë thotë: vemi drejt gropës. Lufta që po vjen  s’është e para. Të tjera e kanë paraprirë.  Si u mbyll e… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Fëmijët luajnë luftërash-Bertold Brecht

Fëmijët luajnë luftērash-Bertold Brecht Fëmijët luajnë luftërash. S’ndodh të luajnë paqesh se të rriturit luftojnë ngaherë, ti bën “pau” e qesh; ushtari i shtie një tjetër njeriu dhe ky nuk qesh më. Kështu e ka lufta. Një tjetër lojë duhet shpikur: t’i japim botës gaz të mos qajë më. Paqe do të thotë që jo… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Vejusha e pamoralshme-Bertold Brecht

Bertold Brecht Gjyshja ime ishte shtatëdhjetë e dy vjeçe, kur vdiq gjyshi. Ai kishte një punishte litografie në një qytezë badeneze dhe punonte me dy-tri ndihmës gjersa ndërroi jetë. Gjyshja nuk kishte shërbëtore, ajo mbante katandinë, kujdesej për shtëpinë e vjetëruar dhe gatuante për njerëzit e të shoqit dhe fëmijët. Ishtë një grua shtatvogël e… Keep Reading

Letërsi/Përkthim

Babilonia e Madhe pjell-Bertolt Brecht

Babilonia e Madhe pjell-Bertolt Brecht   Kur i erdh koha ajo u tërhoq në dhomën e saj më të thellë dhe e rrethoi veten me doktorë e me orakuj. Pati pëshpërima. Burra solemnë hynin në shtëpi me fytyra të rënda dhe dilnin me fytyra plot ankth e të zbehur. Dhe çmimi i grimit me ngjyrë… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Sa i përket pranverës- Bertolt Brecht

Sa i përket pranverës-Bertolt Brecht   Shumë kohë më parë Se të zhyteshim në naftë, çelik e amoniak Secilin vit ndodhte Një kohë kur drunjtë gjethonin dhunshëm e pandalshëm Të gjithë i mbajmë mend Ditët që zgjateshin Qiellin më të kthjellët Ndërrimin e ajrit Pranverën që afrohej me hapa të sigurt. Ende lexojmë nëpër libra… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Ç’ka ngjarë-Bertolt Brecht

Ç’ka ngjarë-Bertolt Brecht    Sipërmarrësi ka përveshur mëngët që të ndreqë avionin. Prifti pyet veten se ç’tha vallë para tetë javësh mbi të dhjetat (e kishës). Gjeneralët janë veshur si civilë dhe ngjajnë si nëpunës. Zyrtarët publikë po duken të sjellshëm. Polici i tregon drejtimin e rrugës leckamanit. Pronari i tokës vjen të shohë nëse… Keep Reading

Go to Top