Category archive

Letërsi - page 69

Letërsi/Përkthim/Tharm

Këngë për një Grua – Yehuda Amichai

Këngë për një Grua- Yehuda Amichai 1. Trupi yt është i bardhë si ajo rëra ku fëmijët s’kanë luajtur kurrë sytë e tu të bukur e të trishtë si lule të vizatuara në një libër shkollor flokët e tu tek varen dredha-dredha si tymi prej flijimit që ofroi Kaini: duhet ta vras tim vëlla im… Keep Reading

Letërsi

Faik Konica dhe gjuha letrare shqipe/Janet Byron

Sipas Konicës, gjuha dhe karakteri pasqyrojnë njëri-tjetrin. Prandaj ndryshimi në gjuhë krijon ndryshimin në karakter. Janet Byron Në gjuhësinë moderne, standardizimi i gjuhës është një fushë me rëndësi. Kësaj fushe i përket përmirësimi i gjuhës për qëllime letrare e shkencore. Gjatë periudhës së Rilindjes në Shqipëri, shumë shkrimtarë dhe mendimtarë janë shprehur mbi çështjen e… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Pusho, mos fol!-Aziz Nesin

Pusho, mos fol!-Aziz Nesin Pusho, mos fol, Qepe gojën Hesht, më në fund. Nëse fjala është argjend, Flori është heshtja. Të parat fjalë që dëgjova fëmijë, Qaja, qeshja, lozja, më thoshin: Hesht ! Në shkollë, më fshehën gjysmën e të vërtetës, Më thoshin: ç’të rreh ty. Hesht! Më puthte vajza e parë që dashurova dhe… Keep Reading

Letërsi

Më mirë të jesh çoban, i kuptueshëm prej kopesë se berrave, sesa poet, i kuptuar gabim prej njerëzve!-Soren KIERKEGARD*

 Soren Kierkegard- Filozof i madh danez, teolog, shkrimtar, paraprijës i ekzistencializmit bashkëkohor, ushtroi një ndikim mbi shumë shkrimtarë e artistë europianë e rusë, veçanërisht tek Dostojevskij. Fragmente nga leximet personale x x x Çfarë është poeti? – një Fatkeq që përjeton tortura të rënda shpirtërore; klithmat dhe rrënkimet shndërrohen në buzët e tij në muzikë… Keep Reading

Letërsi/Tharm

ARTI DHE GRATË JANË FAJTORË TË MËDHENJ…/Rudina Çupi

ARTI DHE GRATË JANË FAJTORË TË MËDHENJ…/Rudina Çupi   Një komentues futbolli ligjëron si poet.   E bënë dhe artin të përdorshëm!!! Fundja, të rriturit këtë dinë të bëjnë me gjërat e çmuara: i zaptojnë. Le që, pse t’i gjykojmë ndoshta  është më i vlefshëm një Nobel të këndohet nën dush… Ja, nis e këndo!  … Keep Reading

Letërsi/Tharm

Short-Linda Agolli

Short-Linda Agolli   Vitin e parë u deshëm Të dytin u urryem Të tretin qëndruam të shihnim gabimet Të katërtin vit u deshëm për herë të parë. Vitet e tjera mjekuam plagët Futur në lëkurën e njëri tjetrit … Pastaj Erdh’ vdekja dhe u hakmorr Që e shpërfillëm … Keep Reading

Letërsi

Albatrosi-Arb Elo

Arb Elo Më bëhet të kem lexuar diku në rrjet që “Albatrosi”, poezia aq e njohur e Baudelaire-t, paskësh qenë, vitet e fundit, një nga ato temat që u jepen maturantëve në provimet përmbyllëse të pjekurisë në letërsi. Nuk ka edhe fort rëndësi kjo për subjektin që po dua të trajtoj, pasi njëlloj mund t’u… Keep Reading

1 67 68 69 70 71 74
Go to Top