ANATOMIA E NJË KRIMI PAQARTËSISHT E PARAMENDUAR-MARIO MELÉNDEZ

in Letërsi/Përkthim/Tharm by

ANATOMIA E NJË KRIMI PAQARTËSISHT E PARAMENDUAR-MARIO MELÉNDEZ
(Kili, 1971)

Të vrasësh një turtulleshë pas shpine
është një veprim i urryer
Më mirë ta bësh me gjumëndjellës
më këshillon miku im më i mirë
Ashtu askush nuk do të dyshojë për asgjë
Por unë shikoj turtulleshën e shtrirë mbi një varr
dhe është pikërisht turtullesha që bredh shesheve
pas gjyshit të vdekur
Tani ka kohë për të trembur fëmijët
apo për të ngrënë insekte
Kushedi ç’ka ndër mend të bëjë, kushedi
Të vjedhë planin e harabelave
symbyllazi të bëjë kollotumba në ajër
të mbikëqyrë parakalimet
të dëgjojë meshën që nga çatia e kishës
etj. , etj.
Tani nuk dua më ta vras pas shpine
as me hape gjumëndjellëse, as me rrotat e trenit
as me kësi gjërash të tjera
Më mirë ta gëlltis të gjallë dhe pastaj të mendoj
Turtulleshë, të lutem, fluturo brenda meje 
Fluturo dhe shpjermë
drejt një kasaphane që të jetë sa më njerëzore.

Përktheu: Bajram Karabolli

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Latest from Letërsi

Go to Top