Tag archive

Përktheu: Kujtim Morina

Poezia & paraja-Niels Hav

Poezia & paraja-Niels Hav A ka para në poezi?– pyesin xhaxhallarët e hareshëm.Ne mbetemi gojëhapur, duke admiruar makinat e tyre të reja,secila prej tyre ka kushtuar afër njëqind mijë.Duke ruajtur formalitetet e mirësjelljes, ata interesohen për poezinë në vija të përgjithshme. Jo. Rallë fitohet pará me poezi,kjo dihet. Shumica e praktikuesve të këtij profesionipërdorin transportin… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Prerësja e Purove-Niels Hav

Prerësja e Purove-Niels Hav Si një dhuratë të veçantë, gjyshi im më dha një prerëse purosh;cilësia më e mirë, prej mogani dhe hekuri të pandryshkur.Ai kishte plane të mëdha për mua. Ai vetë ishte anëtar i këshillit të qarkut dhe i bordit të bankës;drejtonte një korporatë dhe ishte në gardën kombëtare– gjithnjë i dhënë pas… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Historia e të Kuqes-Linda Hogan 

Historia e të Kuqes-Linda Hogan  Në fillim kishte një rend tjetër të gjërave të pathënë asnjëherë veçse në ëndrrat e krijimit më të errët. Pastaj, kishte tokë të zezë, liqen, pasqyrim të dritës në ujë. Më pas pyll i dendur përreth asaj drite, dhe pastaj brumi njerëzor gjakun e të cilit ne e bartim, që… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Dashuria-Niels Hav

Dashuria-Niels Hav   A është një fjalë kaq e madhe apo unë ia zura frymën? Dashuria, çfarë është në fund të fundit? Në jetë, shumë njerëz shkëmbejnë dashuri të madhe, për para. Unë të dua, dhe ti ma heq prizën. Unë të dua, dhe ti e flak librin tim pas krahëve. Unë të dua, dhe… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Gratë e Kopenhagenit- Niels Hav

Gratë e Kopenhagenit-Niels Hav   Kam rënë prapë në dashuri, këtë herë me pesë gra të ndryshme gjatë një udhëtimi në autobusin nr 40 nga Njalsgade në Østerbro. Si është të fitosh kontroll mbi jetën e dikujt tjetër në ca rrethana? Njëra kishte veshur një pallto gëzofi, tjetra një palë çizme wellingtons Një prej tyre… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Letërsi

Duke mbajtur një sy tek ata në pushtet/Niels Hav

Kam thënë shpesh se poezia është politike. Kjo sepse poezitë e vërteta merren me reagimin njerëzor ndaj realitetit dhe politika është pjesë e realitetit dhe historisë në ndryshim e sipër. Edhe nëse një poet shkruan i futur në një shtëpi xhami duke pirë çaj, kjo reflekton politikë-Yehuda Amichai  Niels Hav (Danimarkë) 20, Dhjetor, 2021 Kur… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Në mbrojtje të poetëve-Niels Hav

Në mbrojtje të poetëve-Niels Hav   Çfarë të bëjmë me poetët? Jeta është e ashpër me ta, duken kaq mëshirues të veshur në të zeza, lëkura e tyre, e mavijosur nga stuhitë e brendshme. Poezia është një sëmundje e keqe, rendje e shoqëruar me kokëçarje, ulërimat e saj ndotin atmosferën si rrjedhjet nga stacionet e… Keep Reading

Go to Top