Tag archive

Luan Rama

Letërsi/Tharm

Frutat e Omerit-Luan Rama

Frutat e Omerit-Luan Rama (Kushtuar Omer Kaleshit)   Zotëri, keni etje… doni një frut? Një mollë, një dardhë, një ftua…? Kujdes, këto fruta nuk duhen kafshuar, janë tablo, vepra arti, fruta me forma njerëzore, me aromë mishi e gjaku, me linjat e një gruaje të parë diku, shkarazi, kur këputet hëna, duke lënë pas një… Keep Reading

Në kohërat e kolerës

Me arvanitët, udhëve të Greqisë-Luan Rama

Luan Rama Piktakimi im i parë me Greqinë ishte përmes librave. Ishte leximi i poezive të Ricos-it e veçanërisht Njeriu me karafil, vargje që atëherë m’u dukën nga më të bukurat në botë. Megjithatë Greqia, apo më mirë ajo pjesë që quhej Shqipëria e vjetër, meqë tashmë Çamëria ishte futur brenda kufijve të Greqisë së… Keep Reading

Në kohërat e kolerës

Porta e fshehtë e Lordit Bajron-Luan Rama

Luan Rama Lord Bajroni e kishte lënë Prevezën i shoqëruar nga 40-50 shqiptarë, kishte kapërcyer Akarninë dhe Etolinë dhe ishte nisur bashkë me mikun e tij drejt Moresë, duke ndaluar në Utraqi. “Në mbrëmje, – tregonte më pas ai, – meqë portat e fshatarëve ishin të mbyllura, bëmë përgatitjet të hanim darkën jashtë bashkë me… Keep Reading

Në kohërat e kolerës

Napoleon Buonaparte dhe trojet shqiptare/Luan Rama

Luan Rama Sa herë kisha dëgjuar rreth origjinës arbëreshe të Napoleonit vija buzën në gaz, duke menduar se imagjinata e atyre që mbronin këtë tezë shkonte aq larg sa merrte përmasat e një legjende apo trilli romanesk. Në fakt, ata që e kanë hedhur këtë tezë janë mbështetur siç duket në librin me kujtime të… Keep Reading

Në kohërat e kolerës

Stratiotët që luftuan për kurorën franceze-Luan Rama

Luan Rama Për historinë e stratiotëve shqiptarë është shkruar nga historianë të ndryshëm, veçanërisht për luftërat e Italisë në shekujt XVI-XVII, por bëmat e tyre i kaluan kufijtë e principatave italiane duke përfshirë dhe territoret e mbretërive të Francës, të Anglisë apo Gjermanisë së kohës së perandor Maksimilianit. Philippe de Commynes, (1447-1511), diplomat i njohur… Keep Reading

Letërsi

PASTHËNIE-Epistolari-E vërteta historike dhe krijimi artistik/Luan Rama

Pasthënie për romanin “Epistolari i Zaratës” Luan Rama «Komedinë hyjnore» na duhej ta lexonim dikur në auditoret e universitetit. Profesori im i letërsisë antike e mesjetare, Myzafer Xhaxhiu, na fliste me një pasion të jashtëzakonshëm për Danten e Beatriçen, aq sa në atë gjendje patetike, ai na dukej si një qenie ndryshe nga të tjerët,… Keep Reading

1 2 3 4
Go to Top