Tag archive

Bertolt Brecht

Letërsi/Përkthim/Tharm

Aktorit P.L në ekzil-Bertolt Brecht

Aktorit P.L në ekzil-Bertolt Brecht   Dëgjo, po të thërrasim të vish. Dikur i përzënë Tash duhet të kthehesh. Në vendin Jashtë të cilit të nxorën dikur rridhte Qumështi e mjalti. Tash po thirresh që të kthehesh Në një vend që është shkatërruar. Dhe s’kemi asgjë më tepër Të të japim, veç faktit që ti… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Kur keqbërja vjen si shiu që bie-Bertolt Brecht

Kur keqbërja vjen si shiu që bie-Bertolt Brecht   Si ai që sjell një letër të rëndësishme në sportel pas orarit të punës: sporteli është tashmë i mbyllur. Si ai që përpiqet të lajmërojë qytetin se po vjen një përmbytje, por flet një gjuhë tjetër. Ata nuk e kuptojnë. Si një lypës që troket për… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Legjenda e lavires Eveline Ro-Bertolt Brecht

Legjenda e lavires Eveline Ro-Bertolt Brecht   Ishte pranverë, e mbi det s’kishte hije (n’pranverë ish dhe ajo…) Me varkën e fundit na erdh në anije Një vashë që quhej Evelinë Ro.   Një këmishë të leshtë kish mbi lëkurën Të bardhë sa t’i lbyrte sytë Gjerdanë s’mbante përveç flokëve Të arta aq sa s’kish… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Mbi rrëgjimin e dashurisë-Bertolt Brecht

Mbi rrëgjimin e dashurisë-Bertolt Brecht   Nënat tuaja lindnin me dhimbje, por gratë tuaja Ngjizin me dhimbje. Akti i dashurisë Nuk do të përparojë më tej. Ndërzimi sërish do të ndodhë, por Përqafimi do të jetë përqafim prej mundësish. Gratë I ngrenë krahët në pozicion mbrojtës ndërkohë Që mbahen prej atyre që i kanë. Mjelësja… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Në kohë të zymta-Bertolt Brecht

Në kohë të zymta-Bertolt Brecht   Nuk do thonë: kur arra shkundej tek era frynte Por: kur Bojaxhiu* shkelte mbi punëtorët. Nuk do thonë: kur vogëlushi përplaste tasin e sheshtë mbi rrëmbesë të lumit Por: kur gatiteshin luftërat e mëdha. Nuk do thonë: kur gruaja hyri në dhomë Por: kur fuqitë e mëdha bënë marrëveshje… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Kur mendoj për ferrin-Bertolt Brecht

Kur mendoj për ferrin-Bertolt Brecht   Kur mendoj për ferrin më kujtohet Se vëllai im Shelley kujtonte se ky qe një vend Shumë i ngjashëm me qytetin e Londrës. Unë Që jetoj në Los Anxheles dhe jo në Londër Kam kuptuar, duke menduar për ferrin, se prapë se prapë Duhet të ngjasojë më shumë me… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Lavdi dialektikës/Bertolt Brecht

Lavdi dialektikës/Bertolt Brecht   Sot padrejtësia përparon me vrull, shtypësit rendin me mijëra vite dritë.  Dhuna është ulur këmbëkryq: e nuk tutet këndejmi.  Zë tjetër nuk dëgjohet veç atij të shtypësve.    Dhe pazarit shfrytëzimi klith: Ky është veç fillimi.    Nga ana tjetër, prej të shtypurve ndihet: Dita jonë nuk ka për të ardhur… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Pas vdekjes së bashkëpunetores sime M.S-Bertolt Brecht

Pas vdekjes së bashkëpunetores sime M.S-Bertolt Brecht  I Në vitin e nëntë të arratisjes nga Hitleri E lodhur prej udhëtimit Prej të ftohtit e prej urisë në Finlandën dimërore Dhe prej të priturit për një pasaportë drejt një kontinenti tjetër Shoqja jonë Steffin vdiq Në qytetin e kuq të Moskës. II Gjenerali im ra Ushtari… Keep Reading

Go to Top