Category archive

Letërsi - page 3

Letërsi/Përkthim/Tharm

MËHALLA ME RRUGËN TEPOSHTË-Daniela Xhani

MËHALLA ME RRUGËN TEPOSHTË-Daniela Xhani   Mëhalla, me rrugën teposhtë dhe aeroplanët e dikurshëm prej letre q’ende s’kanë mbërritur, zgjatet e malluar. Bojëqingël të plasur ka mbrëmja në damarët e duarve që rrokin shpatullat sikur të shtrëngonin poezinë e askush s’e përmend. Ndoshta e turpshme për sedrën e tyre. Ulin sytë me buzëqeshje mbyllas dhe… Keep Reading

Letërsi/Tharm

ROB-Petraq Risto

ROB-Petraq Risto   Jam rob – përçartje statuje I heshtur si lulja pa rrënjë (Pa aromë luleje) Habitur si lumi pa shtrat (Mbytur në anarshinë e ujrave) Rob i pafat. Jam rob i tëri prej qelqi, i thyeshëm si fjala “merak” Brenda meje fjalët rrjedhin pa zjarr e pa gjak. Përballë shoh miun në çark…… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Hire njerëzore-Aksinia Mihaylova

Hire njerëzore-Aksinia Mihaylova   Tashmë që gjithë ndarjet brenda nesh u rrëzuan me disa mure më pak në shpirt ne pamë të afrohej qielli, tashmë që dërrasat e thyera të shkallareve nga ne kaluam prej një jete tjetër dhe që tashmë janë ndrequr, asgjë nuk na ndan më nga kopshtet e Zotit, me një gjest… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Karvani anakronik, apo Liri dhe Demokraci-Bertolt Brecht

Karvani anakronik, apo Liri dhe Demokraci-Bertolt Brecht   Në Gjermani erdh pranvera. Mbi rrënoja seç fryn era Dhe mështeknat çelin fletë Sytha t’gjelbër lajmërojnë jetë   Që prej luginave në jug Shumë votues dalin në rrugë Bashkohen në hap solemn me shokë Dy pankarta përmbi kokë   Prej dërrasash vjetëruar Dalëboje parrulla e shkruar Me mesazhin… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Letërsi

Gjeniu Italian që përzjeu Marksizmin dhe Letërsinë për Fëmijë/Joan Acocella

Në një përrallë të mëvonshme, një astronaut rus raporton se në Planetin X213, njerëzit që nuk duan të ngrihen herët në mëngjes thjesht kapin alarmin e zgjimit, e hanë dhe kthehen sërish të flenë. Një planet tjetër, i quajtur “Mun”, ka një makineri që prodhon gënjeshtra.     Shkruar nga: Joan Acocella    Përktheu: Arlinda Guma… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Për një të pavendosur-Bertolt Brecht

Për një të pavendosur-Bertolt Brecht   Ti na thua Se duket keq puna e çështjes sonë. Terri po thellohet. Pushtet shumë pak. Tash, pasi kemi punuar për kaq shumë vjet Jemi në një pozitë më të vështirë se sa kur e nisëm. Por armiku është ende aty, i fortë si kurrë më parë. Pushteti i… Keep Reading

Letërsi

FSHEHJA E FAKTIT-MARIO VARGAS LLOSA

MARIO VARGAS LLOSA Diku Hemingueji tregon se në fillimet e veta letrare, kur ishte duke shkruar një histori, aty për aty, i kishte lindur ideja ta linte jashtë faktin kryesor: ku protagonisti i tij varte veten. Dhe thotë se në këtë mënyrë zbuloi një mjet narrativ që do ta përdorte aq shpesh në tregimet dhe… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Vendit tim pa dashje-Jamarbër Marko

Vendit tim pa dashje-Jamarbër Marko   Ej ju Ku e keni futur Ana Kareninën? Marr me kujdes librin – Njësoj, – them Siç qëndronte në stacion Edhe tani Mes këtyre librave shqiptarë.   ________ Shkëputur nga vëllimi me poezi: “Rastësisht me dashje” Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

SHPEJTËSIA E REVE-Yves Bonnefoy

SHPEJTËSIA E REVE-Yves Bonnefoy   Shtrati, xhami pranë, lugina, qielli, Shpejtësia e mrekullueshme e reve. Kthetra e shiut mbi xham, papritmas, A thua se hiçi po vuloste botën. Në ëndrrën time të djeshme Gruri i moteve të shkuar digjej me flakëza Mbi sheshin me pllaka, por pa nxehtësi. Këmbët tona të zbathura e largonin si… Keep Reading

1 2 3 4 5 77
Go to Top