Category archive

Letërsi - page 5

Rruga-Edvin Thomollari

Rruga-Edvin Thomollari   Që të bëhesh trim duhet ta bësh ketë rrugë natën… Një shkop, një gur, një zemër, një rrugë sa një gjysmëqiell… dy konizma ku mund të bësh kryqin tri herë. Hajmalitë nuk lejohen, vetëm një shkop, një gur, një zemër… Trinia e shenjtë dhe kujtimet e njerëzve të gjallë, Pali, që nuk… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

NDËRMENDJE-Daniela Xhani

NDËRMENDJE-Daniela Xhani   S’më kujtohet kur ka qenë hera e fundit që diçka e kam bërë për herë të parë. Çka lind përsëritet, çka vdes po ashtu… Dikush më ka hapur zemrën sikur të hapte një vrimë në petale trëndafili. Qielli është i kaltër me ndonjë gërvishtje të lehtë thonjsh. Përvit pema në oborr çel… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

DIMËR

DIMËR   Në kopsht një shekull gjethesh të rëna Basho ~ Në dhomë shkela krehërin e së ndjerës grua – ç’thëllim Buson ~ Pak njerëz – një gjethe bie këtu një tjetër atje Issa ~ Dielli shndrit mbi gurët e shkorretit të tharë Buson ~ Bishti i kalit ngeci te ferrat e shkorretit të tharë… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Letërsi

Flet Faik Konica-Fan Noli

Fan Noli Në një silan të Vienës, duke pirë nga një kupë të tretë “Gumbold Skirchnor”, po bisedonim me Faik Konicën mbi Partinë Politike të Inglisë, në prill të motit 1915. Nga Inglia ishim hedhur në Shqipëri, kur servitori na solli kupën e katërt dhe atëherë unë e pyeta Faikun, a duhet të kopjojmë në… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Pa titull-Sueton Zhugri

Pa titull-Sueton Zhugri *** Është kafka eshtra që ndodhet më pranë qiellit Dhe fijet e flokëve kur si flatra zgjaten më lart se krahët Nga aty vijnë urdhëra në blu apostrofet e pambaruara të ekzistencës kur gishtërinjtë e rrezeve nga kozmosi ngjeshin lëkurët me fotone yjësish të vdekura …. e duart tona zbaviten kur njohin… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Është një tjetër poezi-Aksinia Mihaylova

Është një tjetër poezi-Aksinia Mihaylova   Vallë pse jetojmë në lartësi të ndryshme vjeshta vjen më herët në vendin tim ndërkohë që ti udhëton nga një qytet në tjetrin lexon poezi dhe bën komente mbi Cendrasin duke u përpjekur të shpjegosh se përse «nëse dashuron duhet të nisesh» ndërsa unë përziej në tenxhere marmalatën e… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

NATA E KËRSHËNDELLAVE-EDUARDO GALEANO

EDUARDO GALEANO Montevideo, 1940 – 2015   Fernando Silva drejton spitalin e fëmijëve në Managua. Në prag të Kërshëndellave qëndroi në spital deri vonë. Ndërkohë që Fernandoja vendosi të shkonte në shtëpi po dëgjoheshin të shtënat e fishekzjarrëve dhe qielli po ndriçohej me xixëllimat e tyre. Në shtëpi e prisnin për të festuar së bashku.… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Përdor frymën tënde-Sueton Zhugri

Përdor frymën tënde-Sueton Zhugri   Përdore frymën tënde mbi qelqin e syzeve, mandej fshije me kujdes deri sa bota të zbulohet e kthjellët. Përdore frymën tënde për qelqet e dritareve dhe të yjeve atje lart deri sa mrekullitë të shumohen e të zbresin mbi ne të vdekshmit. Përdore për të zbutur cicërimat e zogjve që… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

DASHURI KIBERNETIKE-DIEGO MUÑOZ VALENZUELA

DIEGO MUÑOZ VALENZUELA     Kili, 1956 U njohën nëpërmjet rrjetit. Ai ishte belbacak dhe kishte një pamje të tmerrshme prej neandertali: kokë të madhe, ballë të shëmtuar, sy tejet të ndarë, të rrumbullt dhe të kuq, dhëmbë lepuri që të mundonin sytë, një gojë si shpellë e hapur, trup të shtrembër dhe plëndës të… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

MËHALLA ME RRUGËN TEPOSHTË-Daniela Xhani

MËHALLA ME RRUGËN TEPOSHTË-Daniela Xhani   Mëhalla, me rrugën teposhtë dhe aeroplanët e dikurshëm prej letre q’ende s’kanë mbërritur, zgjatet e malluar. Bojëqingël të plasur ka mbrëmja në damarët e duarve që rrokin shpatullat sikur të shtrëngonin poezinë e askush s’e përmend. Ndoshta e turpshme për sedrën e tyre. Ulin sytë me buzëqeshje mbyllas dhe… Keep Reading

1 3 4 5 6 7 80
Go to Top