Category archive

Letërsi - page 2

Atome, atome, atome-Edvin Thomollari

Atome, atome, atome-Edvin Thomollari   Atome, atome, atome, në rrugë ecin njësitë më të vogla të lëndës. Të shkëputur përplasen brenda enës së Tiranës, nëpër zyra rrinë ulur në karrige ergonomike, nê ashensorë presin katin e tyre dhe në verandë pinë cigare veç, në supermarkete rrinë në radhë tek arka, në qendra tregtare lëvizin me… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Një trill-Louise Glück

Një trill-Louise Glück   Po ju them diçka: përditë vdesin njerëz. Dhe ky është veç fillimi. Përditë, në shtëpi që mbajnë zi, vejusha të rishta linden, jetime të rishta. Rrinë ulur duarlidhur, rreken të vendosin se ç’do bëjnë me jetën e re. Pastaj gjenden në varreza, ca prej tyre për herë të parë. Kanë frikë… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Arti i të lexuarit poezi-Dany Laferrière

Arti i të lexuarit poezi-Dany Laferrière   Ja diçka për të cilën flasim gjithmonë e më rrallë dhe që duhet të bëjë pjesë në jetën tonë urbane: të lexuarit e poezisë. Nga dita që kemi braktisur fshatin për këtë jetën e nxitimthtë leximi i poezisë është bërë po aq qenësor sa oksigjeni. Mjekët duhet ta… Keep Reading

Letërsi

Të tregosh ndjenjat tek njerëzit e panjohur është pak si shitja e shpirtit/Një intervistë e poetes Wislawa Szymborska

Poezia nuk lind në zhurmë, në turma apo në autobus   Përktheu: Arlinda Guma Tri javë më parë, poetja Wislawa Szymborska la apartamentin e saj modest dy-dhomësh në qytetin jugor polak të Krakov-it, për t’i shpëtuar zhurmës dhe konfuzionit të rimodelimit. Ajo u largua për në këtë vendpushim të virgjër malor, i preferuar nga artistët… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Mbulojeni pasqyrën… Petraq Risto

Mbulojeni pasqyrën… Petraq Risto   Ju thashë: pasi të mbyllni sytë e të vdekurës, mbulojeni pasqyrën e dhomës Atje ku i kanë mbetur shikimet dhe flakët e qirinjve diçka duan të vjedhin. Mbulojeni pasqyrën, mbase me këmishën e gjumit, rozën, që e deshte aq shumë Mbase me këmishën time të bardhë që kur vija nga… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

ANEKDOTA-Jean Follain

ANEKDOTA-Jean Follain   I vetmi bojaxhi i kësaj qyteze i jepte edhe një dorë dyqanit të pastoli dhe ia merrte lehtë një kënge kur nga stacioni i trenit vinin dy udhëtaret e vetme shpërfillëse ndaj asaj dashurie që përhapte gjithkund pranvera por ka këngë që nuk reshtin e që na i sjell një puhi. O… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Pa tituj-Jamarbër Marko

E fshehta   Më e bukura, më e mira, më e dashura, Hyjnë nga njëra zemër në tjetrën Dhe treten larg në detin e heshtjes Ndërsa ti pa u kuptuar Hyn në të gjitha zemrat njëkohësisht *** E patitulluar Isha kurioz për të parë Dhe pashë Pastaj u pendova Dhe pashë përsëri *** E patitulluar… Keep Reading

Letërsi

Romancierët tregojnë atë pjesë të së vërtetës, të fshehur në fund të çdo gënjeshtre/Një intervistë e shkrimtarit Italo Calvino

Politika pothuajse nuk i arrin kurrë idealet e saj. Letërsia, nga ana tjetër, në fushën e saj mund të arrijë diçka, dhe në një afat të gjatë mund të ketë edhe një efekt praktik. Deri tani kam besuar se gjërat e rëndësishme arrihen vetëm përmes proceseve shumë të ngadalta.     Përktheu: Arlinda Guma Mendime… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

QERRJA-Yves Bonnefoy

QERRJA-Yves Bonnefoy   Ora pesë. Ende dëbora. Dëgjoj zëra Faqe botës. Një qerre Si një hënë në fazën e tretë Ndrit, por e mbulon Nata me një kind dëbore. Dhe ky fëmijë Tashmë ka krejt shtëpinë për vete. Shkon Nga një dritare në tjetrën. Shtyp Xhamin me gishta. Vështron Si formohen pika aty ku ai… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Një vjershë e vonuar-Nathan Zach 

Në vjershë e vonuar-Nathan Zach   Ndodhi larg, siç rëndom, atë natë ende kishte ca pika shiu në dritare, kur ti the, kur unë thashë, dhe qemë pranë ujdisë, në mos larg nga gjithçka tjetër. Një burrë nuk do ta bisedojë, ai s’do që të flasë. Tre herë dimri dimëroi, pati anafjalë; çka mund të… Keep Reading

Go to Top