Tag archive

Martin Camaj

Letërsi/Tharm

Drekë malsore-Martin Camaj

Drekë malsore-Martin Camaj   Sot ashtë marrë një gjak. Dy plumba lëshuen përdhe një burrë.   Sot ashtë marrë një gjak.   Nën tunin e spatës pëlset rrashta e kaut te prroni. (Drekë të mëdha po bahen sot!)   Sot ashtë marrë një gjak.   Gjama e burrave të tërbueshëm përzihet me erën e mishit… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Nji zog lëngon-Martin Camaj

Nji zog lëngon-Martin Camaj   Libri i besimit të shpendëve thotë: çdo zog shtrin krahët e vdes mbi bar, ndëshkim pse preku kufijtë e ndaluem mes qiellit dhe dheut.   Nji zog lëngon për vdekje mbi bar: gjethet ndër lisa janë zogj e shokë të pambërritshëm e losin me dritë e diellL   larg dy… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Mospërfillje-Martin Camaj

Mospërfillje-Martin Camaj   Mbas mjesnate hana derdhi rrezet prej majes së shkambit deri në lumë. Mbasi që u ngi me gjumë këndon qokthi ndër rreze: sytë, dy pika uji, ndrisin dhe kanga pikon në luginë, në terr.   Dikush buzë lumit n’agim gjeti sqepin e thyem të qokthit e tha: dam! Kqyre këtë tingull që… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Dreni plak-Martin Camaj

Dreni plak-Martin Camaj   Barijtë tradhtisht e lanë shkret bjeshkën për ngrohtësinë e vërrijeve. Dirgjen shtigjeve tue folë me za të naltë punë grash e qeshin me ujin e prronit zhgrehshëm tue u derdhë, prej pusi në pus.   Dreni plak çoi kryet prej dheut të djegun, e vrejti gjethin e zverdhun. Mandej shkoi e… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Fragment-Martin Camaj

Fragment-Martin Camaj Niset për gurbet punëtori me një copë qiell në krah e krypë deti në kutia pishe. Në dorë mban një bahe e gur lumenjsh në gojë në vend të bukës. Rruga i zdrit përpara me gaca zjarrmi në s’y. Keep Reading

Letërsi/Tharm

MOSHA E QENIT APO DITËLINDJA-Martin Camaj

MOSHA E QENIT APO DITËLINDJA-Martin Camaj Kremtuem gjith natën i ri e i vjetër kohën që vdiq e vrame në mue. E thanë: askush s’do të lypi gjak për të. Ajo nuk ishte festë, por drekë! Në mëngjes mbas dere qentë me sy keqardhës e të butë nuk pritshin eshtna, por mue me u nisë… Keep Reading

Letërsi/Tharm

NJI POETI TË SOTËM-Martin Camaj

NJI POETI TË SOTËM-Martin Camaj Rruga jote â e mirë: Parkat janë fytyrat ma të shëmtueme të miteve klasike. Ti nuk shkrove për to, por për rrasa guri e ballë njerzorë me rrudha shumë e për dashuninë. Vargjet tua janë për t’i lexue në heshtje e jo para mikrofonit si të çetës së poetëve tjerë,… Keep Reading

Letërsi

FILL I GJETUN-Martin Camaj

FILL I GJETUN-Martin Camaj   Natën që shkoi u fikën dritat e mbeti qyteti në terr deri n’agim. Amvisat kërkuen llampat vojguri e s’i gjetën në terr. Në nadje ra dielli e zbeu faqet e rrokaqiellëve. Në nadje vrejta rrethin e andrrave në truell e gjeta fillin e tretun në pikën e ndaljes së dritës. Keep Reading

Hans Joackim Lanksch rrëfen për Martin Camajn ende të pazbuluem

BEHAR GJOKA Libri “Martin Camaj ende i pazbuluem” i Hans Joackim Lanksch, bashkudhëtari i shkrimtarit në disa vite, përkthyesi i poezisë moderne, përçon dy përmasa: Me Camajn, për Camajn!, shkruan në “Panorama” Behar Gjoka. Fatlumnia me qenë ish-student i Martinit, mik dhe bashkëbisedues, ia ra shorti me pa ngat, fare pranë, si pak të tjerë.… Keep Reading

Go to Top