Tag archive

Dokumentar

Videogramet e një Revolucioni-Një dokumentar nga Harun Farocki dhe Andrei Ujica (1992)

Videogramet e një Revolucioni Regjia: Harun Farocki dhe Andrei Ujica Viti 1992 Ky është projeksioni i parë i një projekti bashkëpunimi i Goethe-Zentrum Tirana, ku çdo muaj një artist/e bashkëkohor shqipëtar është ftuar të përzgjedhë një film nga arkiva e filmit, e Institutit Goethe dhe të prezantojë zgjedhjen e tij për publikun e Galerisë ZETA. Artistja e parë… Keep Reading

Uncategorized

Shqipëria Kaukaziane; e vërteta e vonë-Një dokumentar mbi shqiptarët e Azerbajxhanit

“Shqipëria Kaukaziane; e vërteta e vonë”, titullohet ky dokumentar mbi shqiptarët e Azerbajxhanit. Dokumentari rrëfen mërgimin e hershëm të shqiptarëve në Kaukaz. Ata i luteshin diellit e hënës dhe më vonë qenë të parët që përqafuan Kristianizmin. Ёshtë interesante vetëdija e tyre e qartë e përkitësisë; qysh atëherë ata e quanin veten shqiptarë. Kishin alfabetin,… Keep Reading

Kinema

Kur pyetjeve u përgjigjen duart/“Mimi”-Një dokumentar nga Eneos Çarka

Pas dokumentarit “Qyteti i mureve”, realizuar prej regjisorit të ri Eneos Çarka, një prej dokumentarëve më të mirë shqiptarë që kam hasur kohët e fundit, ndesha “Mimin”-një tjetër dokumentar që mban të njëjtën autorësi. Thjesht “Mimi”. Një dokumentar “brenda familjes”, kushtuar gjyshit të autorit. Është e natyrshme përfshirja emocionale e artistëve në rastet kur prekin… Keep Reading

Kinema

Takim me Woody Allen-Një dokumentar nga Godard

“Takim me Woody Allen” titullohet ky dokumentar nga Godard kushtuar Woody Allen-it, i ndërtuar i gjithi mbi një intervistë. Dokumentari zëvendësoi konferencat tradicionale të shtypit me rastin e premierës së filmit të Allen-it “Hannah and her sisters” në festivalin e Kanës. Midis të tjerash në këtë dokumentar të bën përshtypje pjesa ku Allen-i thotë se… Keep Reading

Feminizëm/Kinema

Koha e pelikulës-Një dokumentar kushtuar regjisores Xhanfize Keko

“Koha e pelikulës” titullohet ky dokumentar kushtuar regjisores Xhanfize Keko. Një dokumentar i rrëfyer nëpërmjet fjalëve të vetë regjisores, nëpërmjet vlerësimeve të kritikëve ndërkombëtarë të filmit,  nëpërmjet fjalëve të bashkëpunëtorëve të saj të afërt,  si dhe nëpërmjet mbresave të fëmijëve-aktorë që u përfshinë në filmat e saj.   Skenari i këtij dokumentari është shkruar nga Natasha Lako. Ndërsa regjia është e Mevlan Shanajt.… Keep Reading

Go to Top