Tag archive

Bisedoi Arlinda Guma

Nuk i përshtatesh ti shijes së publikut, por i ofron publikut atë që ti mendon se duhet të njohë nga arti i ri/Bisedë me violinistin Florian Vlashi

Bisedë me violinistin Florian Vlashi, mbi muzikën dhe pasione të tjera të tij, si letërsia e piktura. Ai jeton në Spanjë prej 27 vitesh, por di të ruajë një balancë të admirueshme midis dashurisë për Durrësin, qytetin e tij të lindjes, dhe La Coruña, Galicia, qytetin ku tashmë jeton. “Ne muzikantët dimë “të deshifrojmë” duartrokitjen,… Keep Reading

Nuk është e rëndësishme të jesh pjesë e një shkolle sa më avangardë për të qenë shkrimtar më i mirë a më i keq, por të arrish të gjesh e ndërtosh vetveten si njeri dhe si shkrimtar/Bisedë me shkrimtarin Fatos Lubonja

Bisedë me shkrimtarin Fatos Lubonja, mbi letërsinë, publicistikën dhe atmosferën politike e sociale ku ato mbrujten dhe ndërveprojnë me njëra-tjetrën. Një prej të paktëve disidentë (të vërtetë) të diktaturës së djeshme, por unë do ta quaja një ndër të paktët disidentë edhe të sistemit të sotëm, përderisa asnjë pushtet nuk ka mundur t’ia blejë heshtjen… Keep Reading

Biseda/Kinema/Letërsi

Mund të kurseheshin investimet kolosale për kisha e xhami të reja, dhe të ndërtohej, në mëshirë të perëndisë, një godinë e re e veçantë Biblioteke/Bisedë me regjisorin Joni Shanaj-2

U desh të ndahej në dy pjesë biseda me regjisorin Joni Shanaj, për shkak se në muajin Nëntor të vitit të shkuar, kur unë bashkëpunoja me një tjetër media, ai iu përgjigj vetëm pyetjes së parë. Kështu duhej të kalonte pak kohë që me në fund ai t’u përgjigjej edhe pyetjeve të tjera. Joni Shanaj… Keep Reading

Biseda/Muzikë

Shqipëria mbetet për perëndimorët një tokë ekzotike gjithnjë e keqnjohur/Bisedë me pianistin Red Radoja

Bisedë me pianistin Red Radoja, mbi muzikën dhe jetën e tij në emigrim. Ai jeton prej vitesh në Francë dhe ka themeluar ateljenë e muzikës polifonike tradicionale shqiptare në kështjellën e qytetit të Luneville-t. Radoja thotë midis të tjerash se ndihet shpeshherë, e jo vetëm në Shqipëri, por edhe në Francë, si një lloj avatari… Keep Reading

Biseda/Letërsi

Shqiptarët e mesëm krijojnë imazhe utopike për Amerikën dhe çuditen kur iu tregoj që në Amerikë shumë njerëz të shtresave të mesme institucionalizohen në psikiatri/Bisedë me poeten Eni Isufi

Bisedë me poeten Eni Isufi, për poezinë dhe jetën e saj në emigrim. Ajo jeton prej vitesh në New Jersey, ku punon si redaktore letrare për revistat lokale. Ka botuar dy vëllime me poezi në Shqipëri, për njërin prej të cilëve thotë se “Pati disa gabime redaktimi për vëllimin me poezi “Fund”. I shkrova redaktuesit… Keep Reading

Biseda/Letërsi

I tërë peizazhi letrar zyrtar kutërbon nga njohjet absurde dhe nga mungesa e kompetencës/Bisedë me poetin Arb Elo

Bisedë me poetin Arb Elo mbi letërsinë, përkthimin dhe të shkruarit në emigrim. Ai është autor i gjashtë vëllimeve me poezi, jeton prej vitesh në Gjermani dhe ka sjellë në shqip poezinë e Rilkes dhe Trakl-it. Elo thotë se e gjithë ngrehina kulturore shqiptare mbahet artificialisht në jetë me ato pak serume të mjerueshme të… Keep Reading

Biseda/Letërsi

Të krijosh në shqip do të thotë t’i shpallësh luftë totale arsyes/Bisedë me shkrimtarin Erjus Mezini

Bisedë me shkrimtarin Erjus Mezini mbi letërsinë dhe butaforitë social-politike ku ajo formëzohet. Ai është Punonjës Civil në Departamentin e Arsimit të Shtetit të New Jork-ut, por kjo nuk e pengon të theksojë se: “Fakti që shumica dërrmuese e analistëve, si edhe dhjetëra politikanë që reklamohen në mediat gjigande janë diplomuar ose në Harvard ose… Keep Reading

Biseda/Letërsi

Shkrimtari shndrit si rezultat i dhuntisë për ta filtruar botën në laboratorin e tij shpirtëror-Bisedë me Jozef Radin

Bisedë me shkrimtarin Jozef Radi, mbi letërsinë, greminat politike dhe ato artistike… – Librat e mi kanë pasur fatin tim, -thotë ai. – Kanë jetuar pak si libra të përndjekur, dhe mbasi u ka mbaruar përndjekja, kanë jetuar pak si libra emigrantë, pra gjithnji libra të nënzëshëm. Jeton prej vitesh në Itali dhe është botuar… Keep Reading

Go to Top