Tag archive

Arb Elo

Letërsi

KRITIKA SI APERITIV PËR KRONOSIN/Arb Elo

Kritika letrare do të duhej, në vend që t’ia linte peshkun në dorë lexuesit, ta mësonte këtë se si të peshkonte. Mirëpo në anët tona më të shumtët peshkojnë me dinamit        Arb Elo 1. Më bie në sy, u bënë disa vjet tashmë, se shumë nga miqtë e të njohurit e mi… Keep Reading

Letërsi

Albatrosi-Arb Elo

Arb Elo Më bëhet të kem lexuar diku në rrjet që “Albatrosi”, poezia aq e njohur e Baudelaire-t, paskësh qenë, vitet e fundit, një nga ato temat që u jepen maturantëve në provimet përmbyllëse të pjekurisë në letërsi. Nuk ka edhe fort rëndësi kjo për subjektin që po dua të trajtoj, pasi njëlloj mund t’u… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Lëmsh-Arb Elo

Loz me lëmshin që të bie nga prehri, ndërsa thur çorapet e leshit, Shtëllungat e tymit të bardhë i bën fill, i kalon në gishta, i bën top, Qethur janë delet e reve që po mjelin bijtë e tu në vathën e largët, Të fërkohem këmbëve, të lutem të më përkëdhelesh prapa veshit, t’më pëshpëritësh… Keep Reading

Letërsi

Tre libra-Arb Elo

Arb Elo Ndoshta librat që rendis më poshtë janë përkthyer tashmë në shqip. Nuk e di, por edhe nëse janë përkthyer ndërkohë, do t’ia rekomandoja dikujt t’i lexonte në një gjuhë të madhe të huaj e kjo vlen më së pari për Lao Tse-në, këtë klasik i cili vlen për Lindjen e Largët po aq… Keep Reading

Biseda/Letërsi

I tërë peizazhi letrar zyrtar kutërbon nga njohjet absurde dhe nga mungesa e kompetencës/Bisedë me poetin Arb Elo

Bisedë me poetin Arb Elo mbi letërsinë, përkthimin dhe të shkruarit në emigrim. Ai është autor i gjashtë vëllimeve me poezi, jeton prej vitesh në Gjermani dhe ka sjellë në shqip poezinë e Rilkes dhe Trakl-it. Elo thotë se e gjithë ngrehina kulturore shqiptare mbahet artificialisht në jetë me ato pak serume të mjerueshme të… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Kukurisje në prag-Arb Elo

Kukurisje në prag-Arb Elo Të dëshirosh pikërisht tani, kur koha e ka bërë të sajën e historitë e tua kanë qenë si të tjerëve, si të të tërëve, aq të zakonshme, aq të rrëmbyeshme sa ç’janë zakonisht dashuritë, të duash pikërisht tani, në këtë moshë, të biesh në dashuri ashtu siç duhet, ndonëse nuk e… Keep Reading

ÇËSHTJE VOKACIONI-Arb Elo

Arb Elo 1. Ndërsa në politikën shqiptare protagonistët hanë ngjala me njëri-tjetrin privatisht dhe shahen publikisht në medie; në kulturë, me sa (më) duket, ky fenomen pasqyrohet së prapthi: narcisët këtu lëvdojnë njëri-tjetrin në medie dhe shahen tavolinave të kafeneve dhe restoranteve ose, edhe më mirë akoma: “shajnë” ndokënd që nuk ndan sillën e përditshme… Keep Reading

Go to Top