Tag archive

Zhuljeta Grabocka

Lajme mëngjesi-Zhuljeta Grabocka

Lajme mëngjesi-Zhuljeta Grabocka Lëkura e këmbës preku tokëmbi hapat e gjurmës së një fëmije. Mos u mendo, nuk ekziston fati.Zjarr e shkrumb!Shkrepja e një armenuk është një lodër fëmije. Vrapo, shtrihu përtokëmbylle gojën, sa nuk është vonë. ***Oh, sa plagë të hapura,si zogj të trembur nëpër qiej!Mbi indin e butë shiu i predhave të ftohta.… Keep Reading

Kinema/Teatër

Kur në art hyn për të mos dalë kurrë-Zhuljeta Grabocka

Dy fjalë për Pavlina Manin Zhuljeta Grabocka Kërkesën për të thënë diçka për Pavlina Manin e ndjeva së brendshmi. Përjetimit tim si spektatore e shikuese e ekranit të vogël, në të gjitha rolet e saj, në teatër e kinematografi, i bashkoj përjetimet e vlerësimet e të gjithëve dashamirësve të artit shqiptar, të cilëve ajo u… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Ç’kuptim ka shtëpia? – Zhuljeta Grabocka Cina

Ç’kuptim ka shtëpia? – Zhuljeta Grabocka Cina Nuk është çatia e vetme nën kupolën e qiellit ku shtrohen çarçafët e bardhë të borës së dimrit, ku mbërrijnë të rënduara pikat e para të shiut, kur gjëmon e trandet prej shkreptimit zjarr-rrufe moti i marrosur fasadave, shkëmbinjve e shpirtit! Shtëpia nuk është pronë e ruajtur në… Keep Reading

Letërsi

Legjendarizimi i epokës dhe i figurës së Skënderbeut në penën e Mitrush Kutelit/Zhuljeta Grabocka Çina

Në vitin e Skënderbeut   Zhuljeta Grabocka Çina Legjendarizimi i epokës dhe i figurës së Skënderbeut në penën e Mitrush Kutelit.        I    Dy fjalë për eposin. Letërsia shqiptare për fëmijë ka lindur si një didaskali urtësie. Më vonë është bërë pjesë formuese e teksteve të mësonjëtoreve të para e dritëruar nga… Keep Reading

Letërsi

Kozmogonia biblike e Pjetër Budit-Zhuljeta Grabocka

 Frati i urtë, në qiellin e errët të padijes, dalloi yllin e mëngjesit që do të printe drejt rilindjes shpirtërore. Agu i letërsisë shqiptare u kungua në dritën e yjeve që shuheshin, aty ku zbardhëllimi i ditës priste lindjen e diellit të Rilindjes. Rrezet e tij ia ngrohnin ëndrrat si luftëtar dhe si poet. Zhuljeta… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Ikja e Donika Kastriotit-Zhuljeta Grabocka

Ikja e Donika Kastriotit-Zhuljeta Grabocka Uji i kaltër i detit u puth me rrethin e qiellit Donika u ndje bosh e këmbët filluan t’i dridheshin. Në sytë e kaftë të të birit dallga mbi dallgë u trazua. Sakaq, trupi i tij mori imazhin e tretur të Gjergjit.   Iu duk se në çast preku tabanin… Keep Reading

Letërsi

…dhe gruan e pashfaqur ende, që vazhdon të heqë vetullën prapa një rrufeje ⁄Universi i fjalës në vëllimin poetik “Kundërpërfytyrimi” të Natasha Lakos

  Zhuljeta Grabocka Poetika e Natasha Lakos është rritur në të njëjtën trevë e sfidë krijuese liriko-epike. Fushë e mal, kodër e pllajë kuteline e lagushiane, që i ngjajnë shkëlqimit të koranit të liqenit lyhnid nën dritën e diellit, e përcillet në fjalën gurrë mes rrjedhës së poetëve mbarë-etnikë të lumenjëve të Devollit e Drinit,… Keep Reading

Go to Top