Piktura “Mesditë- Pushim pas punës” e Van Gogh-ut

in Letërsi by

Midis dhjetorit të vitit 1889 dhe janarit të vitit 1890, Van Gogh-u realizoi këtë pikturë të mrekullueshme të frymëzuar nga një vizatim pastel dhe laps i Jean-François Millet, i datës 1866.

       Piktura e Jean-François Millet


Sfida për artistin holandez, siç dëshmohet nga një letër drejtuar vëllait të tij Theo, ishte t’i jepte ngjyrë një vepre me nuanca delikate. Van Gogh-u merr me kujdes të gjitha detajet e vizatimit të Jean-François Millet, por gjurmët e ngjyrës dhe forca shprehëse e penelit e bëjnë këtë pikturë absolutisht unike dhe origjinale.
Gjatë qëndrimit të tij në Saint Remy, artisti shpesh iu përkushtua kopjimit të veprave të piktorëve që donte; kujtojmë, përveç Millet-it, edhe Delacroix-t, Rembrandt-it dhe japonezit Hiroshig. Prandaj, këto kopje ishin homazh për mjeshtrat që Van Gogh-u i admironte, por edhe raste për të eksperimentuar.
Skena është e thjeshtë, Millet kishte menduar çastin e pushimit të merituar, në mesditë, të dy fshatarëve. Në hijen e një mullari të madh bari ne shohim një grua dhe një burrë të shtrirë, fytyrën e të cilit e ka mbuluar një kapele.
Pranë burrit mund të shihni këpucët dhe veglat e tij të punës. Nga larg mund të shohim një karro me qe.
Vincent-i fokusohet në të verdhën-portokalli dhe blunë-vjollcë. Prandaj, kontrasti i plotësuesve e ndriçon kanavacën që ka një fuqi të jashtëzakonshme ndjellëse.
Penelatat janë plot ngjyra, energjike.
Piktura u realizua në mes të dimrit, por Van Gogh-u tanimë e ndjente ngjyrën si një element të pastër shprehjeje, të cilën ai mund ta përcillte falë një stili që tashmë ishte plotësisht i pjekur.

Përktheu: Arlinda Guma

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Latest from Letërsi

Poezi nga Shpëtim Selmani

Poezi nga Shpëtim Selmani Ka 36 vite që më kanëshkatërruar flamujt, artet,religjioni,
Go to Top