JO, E KUNDËRTA E PAQES NUK ËSHTË VETËM LUFTA-MARIO LAMO JIMENEZ

in Letërsi/Përkthim/Tharm by

JO, E KUNDËRTA E PAQES NUK ËSHTË VETËM LUFTA-MARIO LAMO JIMENEZ

Jo, e kundërta e paqes

nuk është vetëm lufta

Ka armë që qëllojnë

me plumba urie

pasigurie

e varfërie

Ka qenie që vrasin

iluzionet 

ëndrrat

shpresat e të tjerëve

e vrasin iluzionin 

para se të lulëzojë në një ëndërr shprese

Ka ura pa hyrje e as dalje

me ca gardhime të bardha

që të arsimohesh është një luks dhe jo e drejtë

na mbyllin të ardhmen

e na burgosin

në çdo cep të jetës

Ka fjalë që na shtrëngojnë

me mbiemra që plagosin

me goditje në vetëdije

Ka britma që na trembin

në oborrin e një shkolle

fraza të ashpra që fluturojnë

nëpër truallin e një shtëpie

Ka distanca shumë të shkurtra

që na ndajnë

si të qenkëshin humnera…

ngjyra e një lëkure

vendi ku lindëm

mënyra si flasim

apo vishemi

puna që bëjmë

Zoti të cilit i lutemi

ndërsa nën lëkurë

të gjithë jemi njësoj…

Jo, jo vetëm lufta

është e kundërt e paqes

braktisja, vetmia, harresa

të mos pasurit një udhë

me pemë dhe lule

por vetëm shtigje me gurë

që plagosin këmbët dhe pafajësinë

pamundësia për t’u ulur në tryezë

kur ca pakëve u shërbehet

dhe të tjerët shërbejnë

duke pështyrë djersën dhe zemërimin

apo pafuqinë e tyre

Të gjitha këto janë akte të vogla

akte të përditshme dhune…

Pra pa qenë nevoja për një luftë

po na mpijnë ndërgjegjen…

Përktheu: Bajram Karabolli 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Latest from Letërsi

Librashitësi-Rozafa Shpuza

Librashitësi-Rozafa Shpuza Kapakë historish të zverdhunastivon përditë n’thembër t’bulevardit, e njajtë me

Maskat-Ezra Pound

Maskat-Ezra Pound Këto përrallat për maskimet e vjetra, a nuk janë Mite
Go to Top