Tag archive

Faik Konica

A(rt)ktivizëm/Letërsi

Naim dhe Sami Frashëri për Faik Konicën

Letër Murat Toptanit Naim dhe Sami Frashëri  (Fragment) Drita e syve tanë, Murat bej efendi! Në letrën që i keni shkruar Mithat beut thoni se letrës sonë, që ju keni dërguar me anë të ambasadës, i jeni përgjigjur po nëpërmjet këtij kanali. … Siç kuptojmë nga letra e Mithatit; në letrën t’uaj, që ka rënë… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Letërsi

Flet Faik Konica-Fan Noli

Fan Noli Në një silan të Vienës, duke pirë nga një kupë të tretë “Gumbold Skirchnor”, po bisedonim me Faik Konicën mbi Partinë Politike të Inglisë, në prill të motit 1915. Nga Inglia ishim hedhur në Shqipëri, kur servitori na solli kupën e katërt dhe atëherë unë e pyeta Faikun, a duhet të kopjojmë në… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Letërsi

Faik bej Konica/Guillaume Apollinaire

Guillaume Apollinaire Ndër njerëzit që kam njohur, që më kujtohen me kënaqësi të madhe, Faik Konica është patjetër ndër më të veçantët. Ai lindi në Shqipëri, 40 vjet më parë, në një familje që e ka ruajtur besimin katolik. Ky shqiptar (Ce Chkipe), mësoi në Francë; rreth moshës 20-vjeçare pati një çast të bëhej fetar… Keep Reading

Letërsi

Faik Konica dhe gjuha letrare shqipe/Janet Byron

Sipas Konicës, gjuha dhe karakteri pasqyrojnë njëri-tjetrin. Prandaj ndryshimi në gjuhë krijon ndryshimin në karakter. Janet Byron Në gjuhësinë moderne, standardizimi i gjuhës është një fushë me rëndësi. Kësaj fushe i përket përmirësimi i gjuhës për qëllime letrare e shkencore. Gjatë periudhës së Rilindjes në Shqipëri, shumë shkrimtarë dhe mendimtarë janë shprehur mbi çështjen e… Keep Reading

Go to Top