Tag archive

Arlinda Guma

Burokratëve europianë, që e ndjekin luftën nga televizori, u mungojnë vetëm ca kokoshka të pjekura me misrin e Ukrainës/Arlinda Guma

   Arlinda Guma U linda në kohë paqeje. Nga të gjitha jehonat e luftërave nëpër botë që reporterët i përcjellin trimërisht, pushtimi i Ukrainës do të mbetet gjatë në kujtesën time. Një burrë i moshuar rreth të tetëdhjetave që i bashkohet ushtrisë ukrainase për të mbrojtur atdheun e tij. Ka marrë me vete disa rroba.… Keep Reading

A(rt)ktivizëm/Kinema

Shoqërisë së spektaklit, me neveri…./Arlinda Guma

Kështu, sipas kësaj logjike, tashmë ka mbetur vetëm që shkrimtari, piktori, kompozitori apo regjisori, të heqë pantallonat në shesh si Pisanello-ja; të plasë mu aty një skandal të madh, sepse vetëm kështu mund të flitet diku edhe për artin e tij.      Arlinda Guma Ka një personazh në një film të Woody Allen-it, të… Keep Reading

Kushtuar Adelina Sejdinit-Arlinda Guma

Kushtuar Adelina Sejdinit-Arlinda Guma   Qielli i hapi kanatat tej për tej. Për të të pritur ty, Adelinë! Shenjtorët ulën kokën të turpëruar. Në gjunjë përpara teje, Adelinë! Në gazeta sot ishe lajm i parë. Të quajtën “ish-prostitutë”… Ty; më të dëlirën e të gjithë qiejve, Adelinë! Fluturove edhe ti nga një urë, si gjithë… Keep Reading

Ç’vlera mund t’iu përcjellë të rinjve të një festivali letrar, Diana Çuli, kur akt-ekspertiza e së cilës dërgoi për pushkatim dy poetë?/Arlinda Guma

Arlinda Guma Ka disa ditë që po më dalin përpara syve fotot e një ngjarjeje “të bujshme” letrare këtu në Tiranë, të titulluar “Festivali Ndërkombëtar Letrar i të Rinjve”. Dhe meqë ishte festival të rinjsh, kërkova me sy për ndonjë të ri në ato foto. Por nuk pashë asnjë… Qesha hidhur me vete. Një festival… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Recensë për një poezi të pashkruar- Wislawa Szymborska

Arlinda Guma Kjo poezi e Wislawa Szymborska-s është një nga më të veçantat e saj. Kompozicioni; i përsosur. “Recensë e një poezie të pashkruar” ka një ndërtim njëheraz dyplanësh. Nga njëra anë lexuesi njihet me “narrativën” e poezisë dhe nga ana tjetër kemi përshtypjet e një kritiku letërsie skeptik, i cili bën të qartë mosaprovimin… Keep Reading

Për poezinë e Wislawa Szymborskas-s dhe për shënjestrën e saj prej snajpere të rrallë/Arlinda Guma

Szymborska e kishte zakon të mos vendoste pikë në fund të vargjeve dhe asistenti i saj gjithmonë ia korrigjonte poezitë duke ia shtuar ato. “Libri i saj i fundit përmban shumë pika nga të miat. Ky ishte kontributi im për poezinë polake”, thotë ai me një autoironi të këndshme. Shpesh ata e kishin zakon të… Keep Reading

Klubi i Librit: Letërsia lind nga humbja, nga mungesa dhe jo nga plotësia/Arlinda Guma me lexuesit e romanit “Bob Legjenda”

Klubi i Librit do të jetë një rubrikë e re në revistën defekt-teknik, ku lexues të ndryshëm, pasi kanë lexuar një roman, i drejtojnë pyetjet e tyre autorit/es të tij.  Sot kjo rubrikë fillon me romanin “Bob Legjenda”, shkruar nga Arlinda Guma.  Lexuesit që ndërtuan pyetjet janë: Eva D., Enkelejd Lamaj, Eleana Zhako, Blerta Derhemi,… Keep Reading

Nga lajmet e mbrëmjes-Arlinda Guma

Nga lajmet e mbrëmjes-Arlinda Guma   “Peshqit migrojnë me delfinët, për t’u mbrojtur nga peshkaqenët…” “Izraeli sulmoi sërish Palestinën…” Nënat palestineze, i shkëmbyen sot foshnjat e tyre, me foshnjat e nënave të lagjeve të tjera… disa shënjestra më larg, të mos shuhen të gjithë nëse bombardohet shtëpia… kush ka më shumë fëmijë, i shpërndan në… Keep Reading

Shpesh më duket sikur jam duke shkruar të njëjtin roman prej shekujsh, ndryshojnë vetëm jetët/Bisedë me autoren Arlinda Guma

Bisedë e çlirët me autoren Arlinda Guma mbi romanin “Bob Legjenda” (2021), motivet dhe thelbin e shkruesisë, realitetin e sotëm letrar, figurën e shkrimtarit, me një rol protagonisti ky në romanin e fundit të Gumës, por që kërkon të dalë mbi  mediokritetin dhe klishetë. Shkrimtari i Gumës ngjan me pak të tjerë, ka dalë nga… Keep Reading

1 2 3 5
Go to Top