Tag archive

Migjeni

Vetvrasja e trumcakut-Homazh për Migjenin/Zija Vukaj

Kapërcim logjik nga vetvrasja te “kanga” e trumcakut Zija Vukaj  Në skicën “Vetvrasja e trumcakut’ ndeshemi për herë të parë në letërsinë shqiptare me surrealizmin. Brenda hapësirave të vogla të këtij etydi autori ka marrë pozicionin e krijesës dhe të Krijuesit. Drama e trumcakut është tragjedi. Tragjedi moderne ekzistenciale. Procedimi artistik është sa surreal, aq… Keep Reading

Letërsi

Të dalim të presim Migjenin-Mitrush Kuteli

  Po vjen midis nesh, poeti vetë mbi krahët e fjalës së tij. T’i dalim përpara ta presim. -Mirë se vjen vëlla! Mitrush Kuteli Një lajm i mirë për lëçitësin shqiptar: Komisjoni për shqyrtimin e librave, që vepëron pranë Ministrisë së Kulturës Popullore, dha pëlqimin e vet për qarkullimin e Vargjeve të lira të Migjenit.… Keep Reading

Letërsi

Reflekse migjeniane-Zija Vukaj

107 vjet më parë, më 13 tetor 1911, në Rrugicën e Fretënve, në Shkodër, lindi Migjeni Zija Vukaj Në traditën tonë është bërë rregull të mendojmë dhe të shkruajmë për vlerat dhe personalitetet vetëm në raste përvjetorësh. Kësisoj mendimet dhe shkrimet tona dalin të sforcuara, pllakateske, moralizuese, të lustruara me dashuri të çastit dhe me… Keep Reading

Go to Top