Tag archive

Eleana Zhako

Genesis-Eleana Zhako

Genesis-Eleana Zhako   Kur të linda pandeha se të kisha lindur më parë, ose që të lindja vazhdimisht, që të mbartja në gjithë jetët e shkuara, në qumështin mëkues të nënës sime ishe ti, në shtratin metalik të një mëme tjetër, asaj që e thërrisnim Nënëmadhe, ishe ti; kur përpiqesha të ngrohja shputat e ftohta,… Keep Reading

Letërsi/Tharm

Lamtumirë pranverore-Eleana Zhako

Lamtumirë pranverore-Eleana Zhako   Maria ndërroi jetë. Dua të besoj, që e shtynte çdo javë vdekjen e saj, me zotimin se do të shkoja ta shihja, në pallatin tonë të vjetër, në të njëjtin kat që ndanim për shtatë vite radhazi, sëbashku.   Maria ndërroi jetë fillim marsi. Nuk arriti të shihte pranverën belge, degët… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Ditë marroke-Janis Ricos

Ditë marroke-Janis Ricos   Ditë marroke. Marroke shtëpia. Marrokë çarçafët. Marroke edhe ti; kërcen përqafimthi me perden e bardhë; i bie tenxheres si të ishte def mbi letrat e mia, derdhen poezitë dhomave; vjen era e qumështit i djegur; një kal i kristaltë sheh nga dritarja. – Qëndro, – të them. Në rrethin e druvarëve harruam… Keep Reading

Biseda/Letërsi

Në Shqipëri ekziston një mungesë e theksuar solidariteti mes shkrimtarëve/Bisedë me përkthyesen Eleana Zhako

Bisedë me përkthyesen Eleana Zhako, e cila e ndan jetën midis Brukselit-Greqisë-Shqipërisë dhe letërsisë-teatrit-politikës. (Dy fjalët e fundit nuk tingëllojnë mirë aq pranë njëra-tjetrës për realitetin shqiptar…) Ajo thotë midis të tjerash se “Pavarësisht aftësisë së shkrimtarit dhe sofistikimit të të shkruarit, kur izolimi dhe censura zgjasin shumë vite, pasojat negative bëhen të ndjeshme më… Keep Reading

Letërsi/Përkthim/Tharm

Në këtë vend s’ka vend për manifeste-Jazra Khaleed

Në këtë vend s’ka vend për manifeste-Jazra Khaleed   Në këtë vend, rrugët janë llogore, sheshet sipërfaqe ku pritesh, në thikën e bukës shkëlqen zifti. Këtu nuk mbin e lulëzon asgjë, edhe pse e mbillnim dhe plehëronim çimenton çdo vjeshtë. Është fati ynë i trashëguar, rëniet e trupave tanë janë të përditshme, dhe nuk ka… Keep Reading

Go to Top