Tag archive

Rene Magritte

Pikturë

PIKTURA “ARTI I TË JETUARIT”, 1967, E RENE MAGRITTE-s

RENE MAGRITTE Në vitin që vdiq, Magritte pikturoi “Artin e të Jetuarit” për Alexandre Iolas-in Kjo pikturë përbëhet nga tipare të njohura nga krijmtaria e tij: portrete me fytyrë të plotë të qytetarëve “të gatshëm”, me kokën e prerë dhe të vendosur përpara një parmaku guri, përkundrejt një sfondi me male. Siç është shpesh rasti… Keep Reading

Pikturë

PIKTURA “MPREHTËSIA”, 1936, E RENE MAGRITTE-s

RENE MAGRITTE Tek piktura “Mprehtësia”, Rene Magritte paraqet një autoportret të vetes duke pikturuar një zog. Por, si me të gjitha veprat e Magritte-s, aty po ndodh shumë më shumë. Jo vetëm që ai po punon me pikturën e një zogu, por ai po përdor një vezë të pabërë si pikë referimi. Magritte po pikturon… Keep Reading

Pikturë

PIKTURA “KËSHTJELLA E PYRENEES”, 1959, E RENE MAGRITTE-s

RENE MAGRITTE Kryevepra e Rene Magritte-s, “Kështjella e Pyrenees”, (varg malor midis Spanjës dhe Francës), u porosit nga miku prej një kohe të gjatë i artistit, avokati ndërkombëtar, poeti dhe autori, Harry Torczyner. Ecuria e porosisë dhe e evolucionit të pikturës janë të dokumentuara në letrat ndërmjet tyre, të cilat u publikuan nga Muzeu i… Keep Reading

Pikturë

PIKTURA “DHOMA QË DËGJON” E RENE MAGRITTE-s

RENE MAGRITTE Molla është një nga motivet më të shpeshta dhe më të njohura të Magritte-s, e cila shfaqet në maskime të ndryshme si një sferë pluskuese në qiell, një entitet i maskuar dhe ndoshta më e famshmja, duke fshehur fytyrën e një burri me një kapele republike. Dykuptimësia e rolit të saj në skenën… Keep Reading

Pikturë

PIKTURA “GJAKU I BOTËS” E RENE MAGRITTE-s

RENE MAGRITTE Nga viti 1925 e më tej, Magritte mori dy rrugë, njërën prej të cilave ai po e ndiqte ende rreth vitit 1930. “Gjaku i Botës” i përket një grupi të cilin ai e braktisi pas vitit 1930 dhe që është qartësisht e ndryshme nga veprat e mbështetura në figura të njohura, që i… Keep Reading

Pikturë

PIKTURA “TERAPISTI” – RENE MAGRITTE

“TERAPISTI”, 1937    RENE MAGRITTE Veprat e Magritte-s janë konceptuar si gjeagjëza. Tek to ai eksploron misteret që fshihen në ballafaqimin e papritur të gjërave të jetës së përditshme, duke e përfshirë shikuesin në një çorientim të vetëshkaktuar. Pikturat e tij përjashtojnë simbolet dhe mitet; gjithçka është e dukshme. Magritte ka punuar nga disa burime,… Keep Reading

Pikturë

PIKTURA “MALLI PËR SHTËPINË”, 1940/RENE MAGRITTE

MALLI PËR SHTËPINË RENE MAGRITTE Kthimi tek mitra! Soditja e vuajtjes dhe e dhimbjes! Fillimisht Magritte mendoi që ta titullonte këtë pikturë të vitit 1940: “Menopauza” (një periudhë dëshpërimi), por titulli përfundimtar është “Le Mal du Pays” (Malli për shtëpinë). Qartësisht një nga pikturat më të ndershme emocionalisht të Magritte-s dhe në vend të emërtimit… Keep Reading

Pikturë

PIKTURA “PASQYRA FALLCO”, 1928 e RENE MAGRITTE-s

RENE MAGRITTE Një ftesë për ta parë botën ndryshe! Ky imazh e shkund shikuesin, duke e hequr syrin nga konteksti i zakonshëm, duke e prezantuar atë pa fytyrën të cilës i përket. Ajo përçan më tej pritshmëritë tona, duke vendour një qiell rrethor brenda formës rrethore të zakonshme të hapjes së syrit. Ndonjëherë i quajtur… Keep Reading

Pikturë

PIKTURA “TË DASHRUARIT II”, 1928, E RENE MAGRITTE-s

RENE MAGRITTE Të dashuruarit, mister dhe intrigë! Piktura “Të dashuruarit II” (1928), shfaq dy individë të kyçur në një përqafim. Figurat po puthin njëri-tjetrin përmes vellove të tyre. Ato ndodhen në një dhomë ku duket muri nga pas, muri anësor dhe tavani. Muri nga pas është blu në gri, me një hije të lehtë në… Keep Reading

Go to Top