Tag archive

Përzgjodhi dhe përktheu: Enkeleda Suti

GUSTAV KLIMT, ARTI MODERN DHE LINDJA E SUKSESIONIT VJENEZ

Një nga lëvizjet më avantgarde të artit në Evropë Shpesh lindja e artit modern përshkruhet si një revolucion kundër forcave konservatore dhe stileve të vjetëruar, ku e vjetra u përpi plotësisht nga artistët avantgardë, të cilët synonin prishjen e “status quo-së“. Megjithatë, edhe lëvizjet radikale kanë nevojë për liderët, manifestet dhe programet, rregullat dhe rregulloret,… Keep Reading

Pikturë

PUTHJA-GUSTAV KLIMT/ Arketipi i ëmbëlsisë dhe pasionit

Puthja, 1908-1909, Gustav Klimt Piktura “Puthja” e Gustav Klimt-it është arketipi i ëmbëlsisë dhe pasionit. Kjo skenë drithëruese, shumëngjyrëshe dhe dashurie e dy fytyrave dhe trupave që përqafojnë njëri-tjetrin, ruhet në Muzeun Belvedere në Vjenë, Austri. Megjithëse, qartësisht ekstravagante, kanavaca e larë në gjethe të arta nuk e kompromenton rëndësinë e thellë përtej kësaj vepre… Keep Reading

Pikturë

NJERIU VITRUVIAN I MATEMATIKËS SË DA VINÇI-t-James Earle

James Earle Ky imazh i Njeriut Vitruvian, marrë nga vizatimet e Leonardo-s, është kthyer në një nga simbolet më të njohura të Rilindjes. Por, përse? Ai është një vizatim i thjesht me laps dhe me bojë, apo jo? Gabim! Le të fillojmë t’i përgjigjemi kësaj pyetjeje me një problem matematikor. Unë di sesi ta llogaris… Keep Reading

Pikturë

Kush e vendos se çfarë kuptimi ka arti?-Hayley Levitt

Ti shkruan rreth luleve të mia, a thua se unë mendoj dhe shikoj se çfarë mendon dhe shikon ti… por ja që nuk është kështu  – Georgia O’Keeffe Hayley Levitt Përfytyroni sikur ju dhe një miku juaj jeni duke shëtitur nëpër një ekspozitë arti dhe një pikturë e mrekullueshme kap vëmendjen tuaj. E kuqja vibrante… Keep Reading

Pikturë

Këtë mund ta bëjë edhe macja ime?!-Sarah Rosenthal

Ekspresionizmi abstrakt-Sarah Rosenthal, TED-ED, 2016 Nëse vizitoni një muze që zotëron një koleksion të artit modern dhe atij bashkëkohor, me shumë gjasa do të shikoni vepra që ndonjëherë ju bëjnë të keni reagime të tipit: “Edhe maca ime mund ta bëjë këtë, pra si mund të jetë kjo art?” Një lëvizje e quajtur Ekspresionizëm Abstrakt,… Keep Reading

Kinema

E gjithë natyra s’është veçse një teatër magjik-David Lynch

David Lynch Kinemaja është një gjuhë. Ajo mund të thotë gjëra; gjëra të mëdha abstrakte dhe unë e adhuroj këtë. Disa njerëz janë poetë dhe ata kanë një mënyrë të bukur për të shprehur gjërat me fjalë, por kinemaja ka gjuhën e saj. Kështu, me kinemanë ne mund të shprehim një ndjenjë ose një mendim… Keep Reading

Kinema/Letërsi

Për regjisorët e rinj-Alejandro Jodorowsky

Për regjisorët e rinj-Alejandro Jodorowsky   Duhet të jesh si një poet i ri.   Filmi yt duhet të jetë ashtu siç ti e mendon dhe ashtu siç ti do që ai të jetë. Mos mbani shënime për të ndryshuar këtë apo atë, nga një person apo një tjetër. Jo! – Filmi duhet të jetë… Keep Reading

Kinema

Harmonia poetike e Andrei Tarkovsky-t

Një poet është dikush që përdor një imazh të vetëm, për të shprehur një mesazh universal. “Nëse do të më pyesnit se kush më ka frymëzuar nga artistë, si për shembull: Bresson, Antonioni, Bergman, Kurosawa, Mizoguchi, mund të them asnjëri. Nuk kam dëshirë të imitoj anjërin prej tyre, duke qenë se qillimi i artit tim… Keep Reading

1 2 3
Go to Top