Tag archive

Përktheu dhe përzgjodhi: Enkeleda Suti - page 5

NEO-EKSPRESIONIZMI GJERMAN

GEORG BASELITZ, NJË PERSONAZH JO-ORTODOKS Georg Baselitz lindi si Hans-Georg Kern më 23 Janar, 1938, në një Gjermani të ndarë. Në vitin 1961 ai la emrin e tij të lindjes dhe adoptoi pseudonimin e piktorit. Një tribut për qytetin e tij të lindjes Deutschbaselitz (në Saksoni), ai filloi t’i nënshkruante pikturat e tij me emrin… Keep Reading

Pikturë

NUDOJA QË NDRYSHOI RREGULLAT E ARTIT

Olimpia, 1863 – Edouard Manet Në vitet 1800, shumica e pikturave ishin kështu… (duke ilustruar të pamje të pikturave me lule.) Ngjyra të mbytura, skena komplekse, dhe shumë mitologji. Por në vitin 1863, erdhi diçka që ishte aq e ndryshme, saqë shkaktoi shok, tmerr, madje edhe zemëratë. Ngjyra të zymta, si të një trupi të… Keep Reading

Pikturë

SI U BË “MONA LISA” KAQ E MBIVLERËSUAR?

Cili është shpjegimi i cinikëve për “Mona Lisa-n”? Përse është kaq e famshme “Mona Lisa”? A është ajo me të vërtetë më e mirë se sa ”Zonja me Hermelinë” e Da Vinci-t? Kjo duket më e mirë. Ka një hermelinë më shumë. Por, është “Mona Lisa” ajo që është kaq e famshme, saqë Drejtori i… Keep Reading

Pikturë

SI U KTHYE NË IKONË PIKTURA “GOTIKU AMERIKAN”

Dy njerëz, një shtëpi, dhe pak qiell. A nuk është paksa e mbivlerësuar? Vetëm një sekondë, vetëm një sekondë… uleni pak poshtë atë sfurkun me tri maja… Unë e kuptoj që Grant Wood-i ka bërë një pikturë të pabesueshme. Ju mund ta vini re këtë në të gjithë detajet e vockla si, për shembull, sesi… Keep Reading

Kinema/Letërsi

Nostalgjia/Andrei Tarkovsky

Andrei Tarkovsky Kush është ai paraardhës që flet tek unë? Unë nuk mund të jetoj njëherësh në kokën time dhe në trupin tim. Kjo është arsyeja përse nuk mund të jem një njeri i vetëm. Unë jam në gjendje që të ndiej disa gjëra njëherësh. E keqja më e madhe e kohëve tona është se… Keep Reading

Muzikë

Muzika buron nga muzikanti, jo nga instrumenti /Victor Wooten

Victor Wooten Muzika është një gjuhë. Të dyja, muzika dhe gjuha verbale i shërbejnë të njëjtit qëllim. Ato janë që të dyja forma shprehjeje. Ato mund të përdoren si një mënyrë për të komunikuar me të tjerët. Ato mund të lexohen dhe të shkruhen. Ato mund t’ju bëjnë që të qeshni apo të qani, të… Keep Reading

Letërsi

Truri i dashuruar/Helen Fisher

 Sikur dikush të jetë me kamping në trurin tuaj! Helen Fisher Helen Fisher (1945) është antropologe amerikane, e cila merret me studimin e dallimeve gjinore dhe evolimin e emocioneve njerëzore. Ajo është e mirënjohur si eksperte e dashurisë romantike. Unë dhe kolegët e mi, Art Aron dhe Lucy Brown, dhe të tjerë, skanuam trurin e… Keep Reading

Pikturë

E varur nga arti- PJESA IV/PEGGY GUGGENHEIM

PJESA IV – KOHA E LUFTËS – PARIS 1939 – 1941  BBC 2015 Intervistuesja: Pastaj kur filloi lufta, ti u largove nga Londra. Peggy: Unë u dërgova në Paris që të mblidhja pikturat e renditura në listën që më kishte përgatitur Herbert Read-i. Gjatë muajit të parë të luftës, u përpoqa që të blija një… Keep Reading

1 3 4 5
Go to Top