Tag archive

Përktheu dhe përzgjodhi: Enkeleda Suti - page 3

Pikturë

ANALIZË E PIKTURËS “FILLIMI” (TRIPTIK), 1949, NGA MAX BECKMANN

JETA SI NJË KARNAVALE E MARRËZISË NJERËZORE! Një nga pikturat moderne më madhështore të messhekullit të 20-të! I adhuruar për autoportretet e tij të guximshëm dhe triptikët e fuqishëm, Max Beckmann arriti sukses financiar të hershëm me artin e tij biblik dhe u zgjodh në Bordin e Suksesionit prestigjoz të Berlinit kur ishte vetëm 26… Keep Reading

Pikturë

EKSPRESIONIZMI GJERMAN NËPËRMJET 7 VEPRAVE: GROßSTADT (METROPOLI) (1927–28), OTTO DIX

GROßSTADT (METROPOLI) (1927–28), OTTO DIX Otto Dix studioi në Drezden nga viti 1910 deri 1914, ku ai hasi në veprat e artistëve të “Die Brücke” (“Urës”), por stili i tij ndryshoi dramatikisht pasi u mobilizua gjatë Luftës së Parë Botërore. Në vend të përdorimit të një përmbajtjeje abstrakte për nxitjen e emocioneve, ai përdori figuracione… Keep Reading

Pikturë

ALBRECHT DÜRER-Sjellësi i Rilindjes në Evropën Veriore

ALBRECHT DÜRER   1. AI ISHTE NOVATOR QË NË MOSHËN 13 VJEÇARE Albrecht Dürer lindi në qytetin gjerman të Nyrembergut, në Maj të vitit 1471, një nga 18 fëmijët e lindur nga Albrecht dhe Barbara Dürer (vetëm tre nga të cilët mbijetuan në moshë të rritur). I ati – sipas të cilit i është vënë… Keep Reading

Pikturë

HISTORIA E MAX BECKMANN-it- Piktori gjerman i misterit

MAX BECKMANN I njohur si artisti udhëheqës gjerman i shekullit të 20-të, Max Beckmann shpesh asociohet me Lëvizjen e Ekspresioniste. Megjithëse ai refuzoi që t’i bashkohej çdo lëvizjeje artistike, ai ishte një pioner vetmitar me një simbolizëm dhe stil unik. Përgjatë jetës së tij, ai krijoi më shumë sesa 800 piktura dhe qindra gravura e… Keep Reading

Pikturë

MUMJET E GERHARD RICHTER-it/Analizë kritike e pikturave-foto

Kritiku francez i filmit, Andre Bazin e krahason teknikën e përfaqësimit fotografik me bërjen e mumjeve nga egjiptianët. Ai ka shkruar: “Feja e Egjiptit antik, me synime kundër vdekjes, e shikonte mbijetesën si të varur nga vazhdimësia e ekzistencës së trupit fizik.” E ngjashme me këtë logjikë, bërja e fotografive synon zgjatjen e “trupit fizik”… Keep Reading

Pikturë

GJENIALITETI I LUCIAN FREUD-it

LUCIAN FREUD Mjeshtri i pakapshëm, ka qenë një legjendë e gjallë. Lucian Freud-i ka qenë një nga piktorët më të njohur dhe më influencues të shekullit të 20-të. Stili i tij ekspresionist i portretizimeve dallohet menjëherë, me kalimin e kohës ai u kthye në një legjendë të gjallë teksa vazhdoi që të pikturonte dhe të… Keep Reading

Pikturë

KUSH ISHTE RENÉ MAGRITTE?

Estetika ëndërronjëse me llulla, kapele dhe peizazhe të mjegullta!   RENÉ MAGRITTE Estetika ëndërronjëse e piktorit belg Rene Magritte dhe simbolet e tij evokuese (kapelet, peizazhet e mjegullta) vulosin trashëgiminë e tij, tërheqjen gjerësisht të përhapur dhe çmimet shumëmilioneshe në dollarë nëpër ankande. Megjithatë, këto asocime të thjeshta na zbulojnë kompleksitetin e vizionit, angazhimet politike… Keep Reading

Go to Top