Tag archive

Përktheu dhe përzgjodhi: Enkeleda Suti - page 2

Pikturë

ÇFARË FSHIHET PAS STILIT TË PORTRETEVE QAFË-HOLLË-GJATË, SYBAJAMEVE DHE BUZËHOLLË TË AMEDEO MODIGLIANI-it?

Kush do ta kishte menduar Modigliani-n si globalist?!… Uniformiteti i portreteve të mëvonshme të Amedeo Modigliani-it është një nga kuriozitetet më të mëdha në historinë e artit modern. Por për këdo që mund të mendojë se artisti italian vetëm po eksperimentonte me abstraksionin e portretizimeve, duke paraqitur çdo pozues sikur të ishte nga të njëjtat… Keep Reading

Kinema

Melankolia e Lars Von Trier-it: Depresioni në film

Çfarë do të thotë të jetosh një jetë jashtë proporcioneve? LARS VON TRIER Një simptomë e raportuar, zakonisht e depresionit klinik, është një ndjesi e shtrembëruar e kohës. Çdo gjë mund të ndihet sikur po lëviz shumë ngadalë. Në fakt, depresioni shtrembëron çdo gjë rreth tij, siç bën një yll me hapësirën dhe kohën. Jo… Keep Reading

A(rt)ktivizëm

MARINA ABRAMOVIC-Një ambasadore e artit të trupit!

MARINA ABRAMOVIC { 1 } Marina Abramovic është ambasadore e artit të trupit, një rrymë që përdor trupin si burim frymëzimi dhe energjie. Për të arritur eksperimentet e saj, artistja e vë veten në mënyrë të rregull në rrezik: fshikullohet, lidhet, ngrihet, atrofizohet; Marina Abramovic nuk e kursen trupin e saj. { 2 } Marina… Keep Reading

Pikturë

DISA ANEKTODA PËR SALVADOR DALI-në

SALVADOR DALI Dali nuk ka reshtur kurrë së na magjepsuri, dhe sot, shumë vite pas vdekjes së tij, emri i tij rrezaton ende. Salvador Dali, një figurë kryesore e surrealizmit, i ka impresionuar njerëzit me gjallërinë, pamjen e pazakontë dhe mënyrat e tij eksentrike. Ai është më shumë i njohur për veprat e tij, dhe… Keep Reading

Pikturë

Satiristi social George Grosz

Një mençuri e mprehtë brisk! GEORGE GROSZ Luftë… Dekadencë sociale… Korrupsion politik… Kabare… Bordello… Barbarizëm… dhe… Çmenduri! 1. AI KA QENË NJË MJESHËTR I MASKIMIT George Grosz lindi si Georg Gross në Berlin, në vitin 1893. Nuk është provuar asnjë shpjegim përse në të 20-at e tij ai e ndryshoi emrin, përveçse që i pëlqente… Keep Reading

Go to Top